Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Scandalul „Rolexgate” din Peru continuă. Val de demisii în guvern

2 apr. 14:00   Externe
1772 0

Şase din cei 18 miniştri ai Guvernului peruan şi-au anunţat demisiile, în toiul unei anchete împotriva preşedintei țării cu privire la presupuse fapte de îmbogăţire ilicită, pornită după ce s-a aflat că Dina Boluarte nu a declarat că deține un număr impresionant de ceasuri Rolex.

”Plec pentru că i-am cerut, iar doamna (Boluarte) a acceptat”, a anunţat luni ministrul de Interne Victor Torres la ieşirea din palatul prezidenţial şi o şedinţă de Guvern. Victor Torres, care se afla în post de la 21 noiembrie, a evocat ”probleme familiale”, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

Cîteva ore mai tîrziu, miniştrii Educaţiei, Femeilor, Dezvoltării Agrare, Producţiei şi Comerţului Exterior şi-au anunţat demisiile. Acest val de demisii a avut loc cu o zi înainte de învestirea, în Parlament, a noului premier Gustavo Adrianzen şi a Guvernului acestuia.

În timpul nopţii, Dina Boluarte i-a pus să depună jurămîntul pe şase noi miniştri pe care i-a numit în locul celor care au demisionat. Poliţia, care împreună cu parchetul, a precheziţionat sîmbătă domiciliul lui Boluarte şi biroul prezidenţial - în cadrul scandalului ”Rolexgate” - era condusă teoretic de ministrul Victor Torres.

Mai multe publicaţii scriu că o parte a Guvernului i-ar fi cerut ministrului să-l destituie pe colonelul care a desfăşurat aceste percheziţii surpriză. Scandalul „Rolexgate”: Dina Boluarte nu a declarat ceasurile de lux pe care le deține Guvernul peruan înregistrează primele dezertări după izbucnirea scandalului Rolexurilor, la 15 martie.


În acea zi, un site local de presă a publicat o serie de fotografii în care Boluarte apare purtînd diverse ceasuri de lux, pe care nu le-a menţionat în declaraţia de avere, în contextul în care a făcur parte din Guvern în 2021 şi 2022. Opoziţia cere destituirea preşedintei, însă nu dispune de o majoritate în Congres.

”Dacă doamna (Boluarte) pleacă, Peru se va prăbuşi”, a comentat ministrul demisionar de Interne.

”Doamna n-are nimic de ascuns. Eu plec în pace, cu mîinile curate”, a adăugat Victor Torres. În urma percheziţiilor de sîmbătă, parchetul a somat-o pe Boluarte să prezinte ceasurile pe care le deţine într-o convocare prevăzută să aibă loc vineri. Apărarea preşedintei afirmă că poliţia a găsit cîteva ceasuri în cursul percheziţiei la palatul Guvernului, însă niciun Rolex. Dina Boluarte, în vîrstă de 61 de ani, a dat asigurări că are ”mîinile curate” şi că nu deţine niciun ceas. Ea a devenit preşedintă după destituirea, la începutul lui decembrie 2022, şi arestarea şefului statului de atunci, Pedro Castillo, de stînga, a cărui vicepreşedintă era.

0
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?