X 
Transnistria stiri: 1418
Eurovision stiri: 504

Sanchez, reales premier al Spaniei pe fondul unei amnistii controversate pentru separatiști

16 noi. 2023,, 18:00   Externe
2106 0

Liderul socialist spaniol Pedro Sanchez a obținut joi sprijinul unei majorități în parlament pentru a forma un nou guvern, punînd capăt unui impas politic de patru luni.

Despre aceasta, după cum scrie "Adevărul European", a relatat ediția spaniolă a cotidianului El Pais.

Sanchez a primit sprijinul tuturor grupurilor de stînga și separatiste - un total de 179 de deputați au votat în favoarea candidaturii sale.

În special, pentru el au votat toți cei șapte deputați ai partidului separatist catalan Junts, de care a depins dacă Sanchez va redeveni prim-ministru sau dacă Spania va trebui să organizeze noi alegeri.

După cum era de așteptat, 171 de deputați ai Partidului Popular conservator și ai grupului de extremă dreapta Vox, precum și ai Uniunii conservatoare din Navarra au votat împotriva lui Sanchez.


Victoria lui Sanchez în parlament pune capăt unei perioade de turbulențe politice care a început în luna mai, cînd liderul socialist a convocat alegeri anticipate după ce partidul său a suferit înfrîngeri zdrobitoare în alegerile regionale și locale la nivel național.

Sanchez și-a dat seama imediat că trebuie să cîștige sprijinul partidelor separatiste pentru un nou mandat și a început să negocieze acorduri cu fiecare dintre ele.

Cea mai dificilă înțelegere a fost cea cu partidul Junts, controlat de fostul președinte catalan Carles Puigdemont. Liderul separatist a cerut amnistie pentru persoanele urmărite penal pentru acțiuni legate de tentativa de independență a Cataloniei din 2017. Luni, partidul lui Sanchez a depus un proiect de lege pentru a oferi amnistie acestor persoane.

Din cauza acestei propuneri controversate, sute de mii de spanioli au ieșit la proteste împotriva amnistiei. Tensiunile din societatea spaniolă persistă.

În total, peste 300 de separatiști catalani ar putea intra sub incidența legii amnistiei.

Partidul de extremă dreapta Vox a depus o plîngere la Curtea Supremă împotriva lui Sanchez în legătură cu planurile de adoptare a legii amnistiei.

3
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?