X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

În Spania, poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor

7 noi. 2023,, 11:15   Externe
8823 0

Trei persoane au fost reținute în timpul unui protest la Madrid împotriva unei posibile amnistii pentru susținătorii independenței Cataloniei, poliția a folosit gaze lacrimogene și bombe fumigene, relatează agenția Europa Press cu referire la surse.

Potrivit agenției, aproximativ 3,8 mii de persoane s-au adunat în fața sediului Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), acestea protestau împotriva legii amnistiei, relatează ria.ru.
"Ca urmare, trei persoane au fost reținute pentru nesupunere și atac asupra reprezentanților autorităților", a precizat agenția, cu referire la surse.

Potrivit agenției, protestatarii au încercat să răstoarne gardul. Potrivit sursei, poliția a folosit împotriva protestatarilor gaze lacrimogene și bombe fumigene.

Anterior, canalul de televiziune RTVE a relatat că Sanchez și președintele Generalității Cataloniei, șeful partidului republicanilor catalani ERC, Pere Aragones, au ajuns la un acord cu privire la legea privind amnistia pentru susținătorii independenței Cataloniei.


La sfîrșitul lunii iulie, în Spania au avut loc alegeri generale în care principalul cncurent al PSOE, Partidul Popular (PP) de dreapta, a obținut cele mai multe voturi (137 din 350 de locuri în parlamentul), în timp ce PSOE a obținut 121 de locuri. La sfîrșitul lunii august, regele Filip al VI-lea al Spaniei l-a numit pe liderul PP în funcția de prim-ministru al țării.

Conform procedurii de formare a guvernului, deputații trebuiau să voteze pentru sau împotriva liderului PP, Alberto Feijoo. Cu toate acestea, el a pierdut votul în Congres, neobținînd majoritatea voturilor. Prin urmare, Filip al VI-lea a înaintat candidatura șeful PSOE, Pedro Sanchez, iar acum parlamentarii vor trebui să voteze pentru sau împotriva acestuia. În acest fel, PSOE ar putea reuși să formeze un guvern de coaliție de stînga care, cu sprijinul partidelor catalane și al Sumar (31 de parlamentari), printre altele, își va realege liderul.

Deputații spanioli au la dispoziție două luni pentru a desemna un nou candidat la funcția de prim-ministru. Dacă acest lucru nu se va întîmpla, regele Spaniei va trebui să dizolve ambele camere ale parlamentului și să convoace alegeri anticipate.

1
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?