Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Rivalа lui Trump se retrage din cursă

6 mar. 17:18   Externe
1910 0

Nikki Haley, se retrage din cursa pentru nominalizare, din partea Partidului Republican. Fostul ambasador american SUA la Organizația Națiunilor Unite, își va suspenda campania sa prezidențială în cursul zilei de miercuri, scrie Reutetrs.

Astfel, devine cert că Donald Trump va cîștiga nominalizarea republicană și va concura din nou împotriva președintelui democrat Joe Biden, în alegerile din noiembrie, transmite sinteza.

Haley va ține un discurs pentru precizarea poziției sale în cursa prezidențială, a declarat o sursă a agenției britanice de presă, și îl va îndemna pe Trump să încerce să obțină sprijinul susținătorilor ei, care includ o parte semnificativă a republicanilor moderați și a votanților independenți. Decizia lui Haley de a-și suspenda campania vine după înfrîngerile de ieri, cînd în Super Tuesday, Trump a învins-o categoric în 14 din cele 15 state unde au avut loc alegeri primare.

Haley a rezistat mai mult decît oricare alt rival republican al lui Trump, dar nu a reprezentat o amenințare serioasă pentru fostul președinte, al cărui control ferm asupra bazei partidului rămîne solid, în ciuda mai multor dosare penale deschise pe numele fostului președinte.

Trump, în vîrstă de 77 de ani, se va confrunta cu președintele în exercițiu, Joe Biden, în vîrstă de 81 de ani, iar sondajele de opinie arată că atît Biden, cît și Trump au ratinguri scăzute de aprobare printre votanți.


Alegerile promit să fie accentueze polarizarea politică în Statele Unite: Biden l-a prezentat pe Trump ca pe o amenințare existențială pentru principiile democratice, în timp ce Trump menține teoria potrivit căreia a cîștigat alegerile din 2020, iar rezultatul a foat falsificat în favoarea lui Biden.

Haley, în vîrstă de 52 de ani, a obținut sprijinul unor republicani care vor să împiedice cîștigarea unei a treia nominalizări prezidențiale consecutive de către Trump, dar nu a reușit în cele din urmă să atragă suficienți votanți conservatori ca să încline balanța. Cu toate acestea, rezultatele mai bune ale lui Haley printre republicanii moderați și independenți arată că stilul de politică radical al lui Trump ar putea să-l facă vulnerabil în alegerile din 5 noiembrie.

Președintele Biden are propriile probleme, scrie Reuters, inclusiv îngrijorări generalizate cu privire la vîrsta sa. Trei sferturi dintre respondenții unui sondaj Ipsos din februarie au spus că este prea bătrîn pentru funcție, după ce a devenit deja cel mai vîrstnic președinte al SUA în istorie.

6
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?