Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4041

Risc de prăbuşire pentru încă o bancă americană

17 mar. 2023,, 15:45   Externe
3211 0

Un grup de 11 bănci americane pun la dispoziție 30 de miliarde de dolari pentru o bancă regională mai mică - First Republic - pentru a împiedica prăbuşirea acesteia după ce valoarea acţiunilor ei a scăzut şi cu 70 la sută în urma panicii de pe piaţa bancară americană, scrie The Guardian.

Printre instituţiile financiare care au intervenit se numără şi giganţi precum Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs şi JP Morgan. După prăbuşirea Silicon Valley Bank, săptămîna trecută, a apărut temerea printre investitori că First Republic va avea aceeaşi soartă. În cazul Silicon Valley Bank, 94% dintre depozitele care depăşeau 250.000 de dolari (limita pînă la care depozitele sînt garantate de stat) erau neasigurate.

În cazul First Republic, procentul depozitelor neasigurate era de 68%, însă chiar şi aşa a apărut teama că clienţii băncii vor începe să îşi retragă banii, motiv pentru care investitorii au început să-şi vîndă acţiunile. Astfel, valoarea acţiunilor First Republic au scăzut şi cu 70% în momentul maxim de panică, de după prăbuşirea Silicon Valley Bank şi cu încă 20%, joi, înainte ca grupul de 11 bănci mai mari să anunţe că vor interveni. După anunţ, valoarea acţiunilor a crescut cu 10%. Potrivit planului, Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase şi Wells Fargo vor deschide depozite neasigurate de cîte 5 miliarde de euro la banca First Republic.

Goldman Sachs și Morgan Stanley vor deschide depozite de cîte 2,5 miliarde, iar BNY Mellon, PNC Bank, State Street, Truist și US Bank vor deschide fiecare depozite de cîte un miliard de dolari. "Acţiunile celor mai mari bănci americane reflectă încrederea lor în sistemul bancar al ţării. Împreună ne folosim forţa financiară şi lichidităţile pentru a ajuta sistemul, acolo unde este nevoie", se arată într-o declaraţie comună a grupului de bănci. Acţiunea celor 11 bănci a fost salutată într-o altă declaraţie comună transmisă de către secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen şi directorul Rezervei Federale americane Jay Powell. "Această demonstraţie de sprijin din partea unui grup de bănci mari este binevenită şi demonstrează rezilienţa sistemului bancar", se arată în comunicat.

Și Banca Centrală Americană (Fed) a intervenit săptămîna aceasta pentru a potoli panica legată de sistemul bancar și a împrumutat 12 miliarde de dolari băncilor americane. Măsura vine ca urmare a unui plan anunţat după prăbuşirea Silicon Valley Bank menit să le permită băncilor să onoreze cererile de retragere de bani ale clienţilor. Fed s-a angajat duminică să împrumute băncilor fondurile necesare, într-un comunicat comun cu Departamentul Trezoreriei şi cu autoritatea de reglementare bancară, FDIC. Cei trei au prezentat o serie de măsuri menite să liniştească persoanele şi întreprinderile. Instituţia monetară a mai indicat joi că, prin programul său obişnuit de împrumuturi pe termen foarte scurt, a împrumutat băncilor 152 de miliarde de dolari în cursul săptămînii trecute, faţă de numai 5 miliarde săptămîna precedentă. În cele din urmă, 142,8 miliarde de dolari au fost împrumutate celor două entităţi create de autorităţile de reglementare americane pentru a succeda lui Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank, închisă automat duminică de autoritatea de reglementare americană. A treia bancă, Silvergate, apropiată de mediul criptomonedelor, a fost, de asemenea, închisă.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?