Piețele într-adevăr au suportat deja două șocuri. Primul – în a. 2020? Atunci piețele s-au prăbușit brusc și și-au revenit la fel de rapid? După care au înregistrat un maximum istoric. Al doilea – în prezent, adică în a 2021. Da, inflația crește într-un ritm pe care SUA nu l-a mai văzut de 30 de ani. Analiștii Bank of America presupun, că în a. 2022 piețele vor suporta și un al treilea șoc, care va ține anume de creșterea repetată a ratei procentuale a SRF al SUA – înăsprirea severă și rapidă a politicii creditare. Desigur, majorarea ratei procentuale într-o țară dezvoltată economic ca SUA, va duce inevitabil la o corecție a bursei.
Un alt moment interesant, sonorizat de Bank of America, este acela că în a. 2021 fluxul banilor în activele financiare a constituit $900 mlrd. Această sume depășește fluxul total agregat al acestor bani în ultimii 19 ani, ceea ce este foarte semnificativ pentru a începe să ne neliniștim , adică politica banilor ușori și ieftini, politica asigurărilor date de SRF cum că totul e bine și inflația este temporară, a atras un număr enorm de investitori pe piața bursieră, care a primit în rezultat aceste $900 mlrd. investiți în special în fondurile bursiere. De fapt, toate acestea pot fi caracterizate ca un agiotaj. Ei, dar acolo unde există agiotaj mare adesea urmează o mare dezamăgire. Imediat îți vine în minte că alternativa dolarului este criptomoneda.
Michael Harnett, principalul strateg de la Bank of America, spune că acum pe piață există o bulă ideală pe piața criptomonedei. Explicația este că moneda digitală nu are temelie, nu este asigurată și valoarea aceluiași bitcoin s-a format din contul hype-ului și pentru că a fost mai des cumpărat, nu și vândut, fără a fi susținut de active reale.
Este o opinie controversată, desigur, deoarece același bitcoin a fost echivalat activului protector al tuturor timpurilor și popoarelor – aurul. Mulți l-au și numit «aur digital», însă aurul ca metal galben se vinde și se cumpără nu doar din punctul de vedere al investițiilor, el este folosit în industria bijuteriilor și nu numai, ala că nu este corectă comparația și contrapunerea aurului real cu piața cripto.
Însă Bank of America vede în aceasta o mare problemă, pentru că dacă această bulă va crăpa asta va fi un adevărat trigger pentru prăbușirea altor piețe, și va deveni o direcție nouă. Dacă, spre exemplu, în a.2008 triggerul prăbușirii a fost șirul de falimentări a instituțiilor financiare — agenția ipotecară Fannie Mae și banca Lehman Brothers, după care s-a prăbușit piața obligațiunilor SUA, apoi și piețele bursiere,— de această dată impulsul prăbușirii va fi altă direcție, și anume – piața criptomonedei, declară strategul principal al Bank of America. Cu el este de acord și o mare bancă europeană - Saxo Bank. Principalul strateg analist al acestei bănci, Steen Jacobsen, declară că în trimestrele următoare din a. 2022 piața se va prăbuși cam cu 25% și aduce aceleași argumente: inflația înaltă și majorarea ratei procentuale, iar prețul petrolului , din spusele sale, va ajunge la $100 per baril. Și asta - în lunile apropiate.
Într-adevăr, inflația există, dar în retorica sa Jerome Powell, președintele SRF a SUA nu vrea să recunoască, că ea este înaltă și susține că este prematură majorarea ratelor procentuale. Deși majoritatea funcționarilor SFR deja recunosc că e nevoie de majorat rata și că acest lucru, cel mai probabil, în anul viitor va avea loc în mod repetat, după care va urma corecția pieței bursiere. Mai ales că, înțelegem noi, indicii bursieri americani S&P500, Nasdaq, Dow Jones și-au actualizat în mod repetat maximele istorice și au demonstrat o majorare anormală. Această febră a pieței trebuie să fie dezbătută în cel mai scurt timp printr-o corecție bună.
Așa dar, vedem că principalul con curent al dolarului pe arena mondială în prezent este cripta, dar cum am mai spus, fizic acest activ nu are un sprijin. Da, prăbușirea dolarului este iminentă, dar să dispară de pe arena mondială ca cel mai puternic activ protector, în viitorul apropiat el nu va putea.
Victoria Sanduleac,
Expert financiarAlpari
Adăuga comentariu