X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Raportul AIEA în cazul deversării apei nucleare de la Fukushima nu va scăpa Japonia de părerile sceptice

6 iul. 2023,, 13:00   Externe
2719 0

Guvernul Japoniei a anunțat unilateral în aprilie 2021 că apa de la Fukushima va fi deversată în mare, planul fiind contestat vehement de către asociațiile de pescari și cetățenii care locuiesc de-al lungul coastelor Oceanului Pacific și pe insulele suverane din regiune.

În acest context, japonezii au invitat în septembrie 2021 experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să facă examinări și evaluări ale situației. În urma anchetei de doi ani, agenția a dat un raport final, care a fost emis în grabă și nu reflectă în totalitate opiniile tuturor experților implicați în activitățile de examinare și evaluare, iar concluziile nu au fost avizate în unanimitate. Din cauză că Tokyo a limitat activitățile AIEA, sînt mai multe opinii sceptice la nivel internațional cu privire la acuratețea raportului instituției.

În primul rînd, autoritățile japoneze au limitat autoritatea de lucru a AIEA, permițîndu-i să evalueze doar modalitatea de deversare a apei în mare, nu și planuri de tratare apei contaminate și a schimbat obiectivul revizuirii de la "căutarea unei soluției optime pentru tratarea apei contaminate de la Fukushima" la "dacă planul de deversare a apei nucleare este fezabil". În aceste condiții, raportul nu poate răspunde preocupărilor reale ale comunității internaționale. În plus, toate probele și datele obținute de AIEA au fost furnizate de Japonia. În baza acestora, AIEA a efectuat doar comparații și analize ale unor eșantioane mici, ceea ce duce la o lipsă gravă de independență și de reprezentativitate a probelor, iar raportul nu poate oferi răspunsuri la multe întrebări cheie.

În ultimii doi ani, Japonia a nuanțat "apa nucleară" în "apa nucleară tratată", intenţionînd să ascundă pericolul real al acesteia. Pe de altă parte, guvernul de la Tokyo a utilizat mijloace financiare pentru a-și atinge scopul. Potrivit raportului de buget din 2021 al Agenției de Reconstrucție din Japonia, suma fondurilor destinate rezolvării problemelor legate de relațiile publice cauzate de accidentul nuclear de la Fukushima a crescut pînă la două miliarde de yeni, adică de patru ori mai mult decît suma alocată în 2020. Presa sud-coreeană susţine că înainte de publicarea raportului de evaluare al AIEA, guvernul japonez a obținut deja proiectul de raport și a propus unele modificări importante, iar oficialii de la Tokyo au "donat" peste un milion de euro Secretariatului AIEA.

Oricare ar fi conținutul raportului AIEA, nu trebuie permisă încercarea Japoniei de a deversa peste un milion de tone de apă contaminată în Oceanul Pacific în următoarele trei decenii. Japonia a ales să facă deversarea doar pentru a economisi bani, fapt care a transferat riscul poluării nucleare asupra întregii lumi. Raport dat de AIEA nu poate "curăța" planul Japoniei de deversare a apei poluate. Guvernul japonez ar trebui să asculte opinia publică, să respecte știința, să suspende planul, să trateze apa nucleară pe cale științifică, sigură și transparentă și să accepte supravegherea internațională strictă.

2
0
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?