X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

China solicită Japoniei să oprească planul de deversare a apei contaminate nuclear

14 iun. 2023,, 13:00   Externe
2273 0

Guvernul Japoniei a început operațiunea de testare a instalațiilor pentru evacuarea apei contaminate de la centrala nucleară Fukushima, făcînd un nou pas spre deversarea în ocean, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvînt al Ministerului chinez de Externe.

Deversarea apei contaminate nuclear vizează mediul marin global și sănătatea publică, nefiind o chestiune privată a Japoniei. Procedura nu este singura posibilă, nici cea mai sigură și optimă, metodă pentru tratarea problemei. Decizie luată pe baza costurilor economice este echivalentă cu transferul riscului de poluare nucleară spre întreaga omenire, a declarat Wang.

Japonia nu a reuşit să demonstreze neutralitatea apei contaminate nuclear care va fi evacuată, deversarea urmînd să fie derulată pe o perioadă de peste 30 de ani.

China solicită ferm ca Japonia să respecte cu strictețe obligațiile internaționale și să renunțe la planul de deversare în mare, studiind alte soluții de tratare a apei contaminate, științifice, sigure și transparente, a mai declarat Wang Wenbin.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?