X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Prinţul moştenitor saudit a discutat cu Jake Sullivan despre războiul din Gaza

19 mai. 19:00   Externe
1575 0

Prinţul încoronat saudit Mohammed bin Salman şi consilierul naţional de securitate al Casei Albe Jake Sullivan s-au întîlnit pentru a discuta despre o gamă de acorduri bilaterale şi despre războiul dintre Israel şi Hamas din Fîşia Gaza, a anunţat duminică agenţia naţională saudită de ştiri, relatează Reuters.

În întîlnirea in oraşul saudit Dhahran a fost revizuită starea "aproape finală a proiectelor de acorduri strategice dintre cele două ţări, care sînt aproape finalizate", menţionează sursa citată.

Washingtonul şi Riadul au discutat despre garanţiile de securitate pe care ar urma să le ofere SUA şi despre asistenţa nucleară civilă în cadrul unui acord mai larg despre care SUA speră că va duce şi la normalizarea relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel.

Liderul de facto din Arabia Saudită şi principalul consilier de securitate al lui Joe Biden au discutat şi despre necesitatea de a identifica "o cale credibilă pentru realizarea soluţiei celor două state" pentru Israel şi palestinieni, oprirea războiului împotriva militanţilor Hamas din Gaza şi facilitarea intrării ajutorului umanitar, menţionează agenţia de ştiri saudită.

Administraţia Biden şi Arabia Saudită au încercat să finalizeze un acord nuclear, a relatat Reuters anterior în cursul acestei luni, deşi normalizarea relaţiilor israeliano-saudite, parte a unui "mare tîrg" în Orientul Mijlociu, rămîne în continuare dificil de realizat.

Casa Albă a anunţat vineri că Sulivan va vizita Arabia Saudită şi Israelul pentru a discuta chestiuni bilaterale şi regionale, inclusiv războiul din Gaza şi eforturile de a obţine o pace de durată şi securitate în regiune.

Arabia Saudită, principalul exportator de petrol din lume, nu este un candidat evident pentru un acord nuclear, care are drept scop în mod normal construirea de centrale nucleare, comentează Reuters.

Însă regatul încearcă să genereze energie regenerabilă şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în conformitate cu un plan ambiţios pe termen lung, în timp ce vocile critice susţin că Riadul ar putea dori expertiză nucleară în caz că într-o zi ar dori să achiziţioneze arme nucleare, în pofida clauzelor pe care le-a include orice acord cu Washingtonul pentru a preveni acest lucru.

2
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?