Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Primul avion de vînătoare fabricat în Turcia, a întreprins primul zbor

21 feb. 16:45   Externe
4895 0

Primul avion de luptă turcesc de producţie internă, denumit KAAN, a întreprins miercuri primul său zbor, în cadrul eforturilor Ankarei de a-şi moderniza aviaţia militară, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Stat membru NATO, Turcia a lansat în 2016 proiectul său TF-X vizînd producerea unui avion de luptă naţional.

În 2017, compania aerospaţială turcă TUSAS a semnat cu britanicii de la BAE Systems un contract în valoare de 125 milioane de dolari pentru a dezvolta avionul de vînătoare de ultimă generaţie.

„Tehnologii pe care puţine state din lume le au”

TUSAS a publicat miercuri un video ce arată un avion KAAN decolînd şi ulterior revenind la o bază aeriană din nordul Ankarei.

„Cu avionul KAAN, ţara noastră nu va avea doar un avion de vînătoare de generaţia a cincea, dar şi tehnologii pe care puţine state din lume le au”, a declarat Haluk Gorgun, şeful Direcţiei industriei de apărare (SSB), într-o postare pe platforma X.


Avionul de vînătoare va fi iniţial propulsat de două motoare General Electric F-110, care echipează şi avioanele Lockheed Martin F-16 de generaţia a patra.

Turcia intenţionează să folosească pentru KAAN motoare de fabricaţie internă pentru producţia de serie, care va începe în 2028, a menţionat Gorgun.

După o îndelungată amînare, Turcia şi-a asigurat recent un contract de achiziţie din SUA a 40 de avioane F-16 şi 79 de kituri de modernizare pentru aparate F-16 pe care le are deja în dotare.

Turcia, supusă sancțiunilor după ce a achiziționat sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400

SUA au impus în decembrie 2020 sancţiuni industriei de apărare a Turciei în urma achiziţiei de către Ankara a sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400, şi a exclus Turcia din programul de achiziţie de avioane F-35, în care Ankara era atît producător, cît şi cumpărător.

Ankara este interesată şi de achiziţia a 40 de avioane Eurofighter Typhoon, construite de un consorţiu format din Airbus, BAE Systems şi Leonardo, reprezentînd Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania

0
2
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?