X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Prețurile mondiale la produsele alimentare au scăzut cu peste 10 la sută

11 dec. 2023,, 19:00   Externe
2707 0

Prețurile mondiale la produsele alimentare au rămas neschimbate în noiembrie 2023. Pe parcursul anului, prețurile au scăzut cu 10,7%.

Despre aceasta relatează RBC-Ucraina cu referire la publicația Agenției ONU pentru Alimentație (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru o serie de produse alimentare comercializate pe piața mondială, în noiembrie a fost de 120,4 puncte.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 3,0% față de luna octombrie. Prețurile internaționale ale cerealelor furajere au scăzut cu 5,6%, determinate de o scădere bruscă a prețurilor la porumb, în timp ce prețurile la grîu au scăzut cu 2,4% în noiembrie.

Între timp, indicele prețurilor la uleiurile vegetale a crescut cu 3,4% față de octombrie. Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au crescut cu peste 6,0% în noiembrie. Prețurile internaționale ale uleiului de floarea-soarelui au crescut moderat, în timp ce cotațiile uleiului de soia și de rapiță au scăzut ușor în noiembrie.


Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a crescut cu 2,2 la sută față de octombrie, datorită creșterii cererii interne înainte de sărbătorile de iarnă din Europa de Vest.

Indicele FAO al prețurilor la zahăr a crescut cu 1,4% de la o lună la alta, fiind în medie cu 41,1% mai mare în noiembrie față de nivelul înregistrat în aceeași lună a anului trecut, influențat de îngrijorările sporite privind oportunitățile de export la nivel mondial, deoarece perspectivele de producție în cele două țări exportatoare principale, Thailanda și India, s-au deteriorat din cauza condițiilor meteorologice severe de secetă asociate cu fenomenul El Niño.

Indicele FAO al prețurilor la carne a scăzut cu 0,4% față de octombrie, reflectînd o scădere marginală a prețurilor mondiale la carnea de pasăre, de porc și de vită, determinată în principal de oferta abundentă la export.

FAO și-a îmbunătățit prognoza pentru recoltele din acest sezon. Producția mondială de cereale în 2023 este acum prognozată la 2 823 de milioane de tone, în creștere cu 0,9 la sută față de anul precedent și cu 10,3 milioane de tone peste precedentul nivel record atins în 2021.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?