X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Polonia nu va permite ca cerealele ucrainene să "inunde țara"

12 sep. 2023,, 14:30   Externe
3074 0

Autoritățile poloneze nu vor permite ca cerealele ucrainene să "inunde țara" și se pregătesc să oficializeze această poziție în cadrul cabinetului de miniștri.

Declarația a fost făcută de șeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, în rețeaua de socializare "X" (fostul Twitter).

"Polonia nu va permite să fim inundați cu cereale ucrainene. Indiferent de decizia oficialilor de la Bruxelles, nu ne vom deschide frontierele", a spus el, confirmînd astfel că Varșovia va prelungi unilateral interdicția privind importurile de cereale din Ucraina cu drept de tranzit, dacă Comisia Europeană (CE) nu va face acest pas.

La rîndul său, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Robert Telus, a pledat pentru oficializarea acestei poziții a guvernului polonez. "Recomandăm guvernului să adopte o rezoluție care să confirme că grînele ucrainene nu vor intra în Polonia după 15 septembrie", a declarat acesta, citat de agenția poloneză de presă.

În aprilie, cinci țări din Europa Centrală (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia) au interzis importurile de cereale și alte produse agricole din Ucraina. Ulterior, ele au anulat aceste măsuri în schimbul deciziei Comisiei Europene de a impune un embargo asupra livrărilor a patru tipuri de cereale și semințe oleaginoase - grîu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui - din Ucraina pînă la 5 iunie și apoi pînă la 15 septembrie. Cele cinci țări încearcă acum să prelungească embargoul cel puțin pînă la sfîrșitul anului.

9
3
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?