Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Ministerul polonez de Externe afirmă că presiunile ucrainene asupra importurilor de produse agricole depășesc limitele granițelor

8 sep. 2023,, 16:45   Externe
2688 0

Ministerul polonez de Externe a calificat posibila plîngere a Ucrainei la Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu situația privind interdicția importurilor de cereale drept un element de presiune care nu va fi eficient.

Acest lucru a fost declarat de ministrul polonez pentru Afaceri Europene, Szymon Szinkowski wiel Senk, în cadrul emisiunii RMF FM, relatează "Adevărul European".

Wiel Senk a fost întrebat despre o eventuală plîngere a Ucrainei la Organizația Mondială a Comerțului.

"Aceasta este o amenințare și este un alt element de presiune din partea Ucrainei. Aceste elemente depășesc uneori anumite limite ale diplomației clasice din partea Ucrainei. Folosește mijloace de presiune diplomatică, uneori foarte neconvenționale, și depășește anumite limite", a spus el.

Potrivit diplomatului, partea poloneză nu se lasă impresionată de acest lucru, deoarece prioritatea sa este protejarea fermierilor polonezi, a cetățenilor polonezi.


"Iar acest tip de gesturi sau amenințări nu ne impresionează, este doar un element de presiune, dar o presiune care nu va fi eficientă", a declarat Szinkowski wiel Senk.

De asemenea, el a repetat ceea ce politicienii partidului de guvernămînt Lege și Justiție spun de săptămîni întregi: embargoul asupra bunurilor ucrainene nu va fi ridicat după 15 septembrie.

"Uneori trebuie să folosești, dacă nu există suficiente acțiuni la nivelul UE, elemente de acțiune națională, dar noi ne luptăm pentru ca deciziile să fie luate la nivelul UE.

Avem argumente puternice. Ele sînt prezentate atît de ministrul Agriculturii, cît și de comisarul Wojciechowski, la nivelul Comisiei Europene, pentru a continua această decizie (de menținere a blocadei importurilor de produse agricole din Ucraina. - n.r.)", a declarat Szinkowski wiel Senk.

După cum s-a relatat, țările UE caută în continuare o soluție care să satisfacă țările vecine Ucrainei și să le permită să continue să ajute Ucraina să exporte cereale în condițiile în care ruta prin Marea Neagră este aproape închisă din cauza blocadei rusești.

La 15 septembrie, Comisia Europeană urmează să ridice moratoriul asupra importurilor de porumb, grîu, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Cu toate acestea, cel puțin două țări, Polonia și Ungaria, intenționează să extindă unilateral interdicția.

Ucraina insistă asupra faptului că extinderea unilaterală a interdicției ar încălca normele pieței comune și acordul de asociere dintre Ucraina și UE.
Potrivit rapoartelor mass-media, majoritatea țărilor UE sînt împotriva prelungirii interdicției privind importurile de produse agricole din Ucraina.

10
4
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?