X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Pe un munte din Asia Centrală, au fost descoperite inscripții grecești

8 ian. 04:00   Externe
3349 0

Pe un munte din Tadjikistan au fost descoperite recent inscripții grecești gravate în piatră. Aceste inscripții sînt în bactriană.

Bactriana era scrisă, în principal cu un alfabet bazat pe alfabetul grec, cunoscut nativ sub numele Arya. După cucerirea Bactriei de către Alexandru cel Mare în 323 î.Hr., greaca a fost limba administrativă a succesorilor săi elenistici, regatele Seleucid și Greco-Bactrian, timp de aproximativ două secole.

Arheologii nu au de obicei ocazia să descopere noi monumente în Tadjikistan din cauza peisajelor naturale ale țării, notează Noi.md cu referire la descopera.ro.

Monumentele din zonele montane greu accesibile sînt în mod deosebit dificil de identificat. Cu toate acestea, localnicii fac acest lucru și raportează descoperirile către arheologi.

De exemplu, în 1932, un cioban local numit Jura Ali a descoperit un coș plin cu documente pe Muntele Mug. Descoperirea s-a dovedit a fi unică, deoarece a fost primul text în limba Sogdiană găsit pe teritoriul istoric Sogd. Acest studiu a condus în cele din urmă la descoperirea așezării vechi Penjikent.


6
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?