Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Parlamentul European a aprobat sprijinul financiar pentru Ucraina

27 feb. 14:58   Externe
1783 0

Parlamentul European a aprobat acordarea sprijnului financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev pe o perioadă de patru ani. Sesiunea plenară a fost transmisă pe site-ul Parlamentului European.

În favoarea sprijinului financiar pentru Ucraina au votat 536 de parlamentari, iar împotrivă - 40, transmite rbc.

Pachetul de sprijin financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina a fost propus de Comisia Europeană în toamna anului trecut. El include 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de subvenții și este conceput pentru o perioadă de patru ani. Președinta CE, Ursula von der Leyen, a promis că va transmite prima tranșă de 4,5 miliarde de euro în luna martie.

Liderii UE au convenit asupra acestui pachet de ajutor la 1 februarie, după lungi discuții. Ungaria s-a declarat împotriva alocării acestui sprijin financiar. În decembrie, premierul Viktor Orban a blocat decizia. Premierul a promis că nu va fi de acord cu ajutorul dacă nu va fi creat un fond special pentru acest tip de ajutor în afara bugetului UE. Prim-ministrul Ungariei a propus să fie calculată povara pentru fiecare țară, în funcție de venitul național brut. "Alocarea a 50 de miliarde de euro din bugetul UE pentru o perioadă de patru ani este o încălcare a suveranității și a intereselor naționale", a declarat politicianul.

Conducerea UE a suspectat că acțiunile lui Orbán se datorau faptului că acesta încearcă să obțină finanțare pentru țara sa în schimbul votului. Au fost discutate posibile măsuri de convingere a Budapestei, cum ar fi exercitarea unor presiuni asupra economiei ungare, precum și privarea Ungariei de dreptul de vot. Totuși, aceasta din urmă nu a fost susținută de unii membri ai UE.


Prin aprobarea pachetului de ajutor pentru Kiev, UE a acceptat două compromisuri: peste doi ani Comisia Europeană va analiza cheltuielile, precum și a fost adoptată o "măsură suplimentară" privind mecanismul condițiilor statului de drept - respectarea acestui principiu în Ungaria provocase plîngeri din partea UE. În același timp, mijloacele financiare pentru Ungaria vor rămîne înghețate, în pofida ajutorului convenit, a aflat Reuters.

Moscova condamnă ajutorul acordat Kievului și consideră că acesta nu va schimba rezultatul conflictului, ci doar îl va prelungi.

5
0
0
1
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?