X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cîte țări UE sînt gata să cumpere obuze pentru Ucraina în afara Europei

27 feb. 12:15   Externe
1935 1

Un număr de țări europene sprijină inițiativa cehă de a cumpăra muniție pentru Ucraina în afara Europei, pentru a oferi un sprijin mai mare armatei ucrainene.

După cum scrie Adevărul European, acest lucru a fost afirmat de participanții la un summit informal de sprijinire a Ucrainei, convocat luni la inițiativa președintelui francez, transmite Le Monde.

Șeful guvernului ceh, Peter Fiala, a declarat că cincisprezece țări sînt pregătite să se alăture inițiativei statului său, care urmărește să rezolve problema penuriei de muniție, în special de obuze de artilerie, pentru Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că propunerea cehă este în conformitate cu politica UE din trecut și a anunțat că Parisul se va alătura inițiativei.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că țara sa va contribui cu peste 100 de milioane de euro la planul ceh și că „alte țări se vor alătura”.


Mai multe țări, printre care Franța, Germania și Italia, au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Kievul în ultimele săptămîni. UE încearcă să-și îndeplinească obligațiile față de Ucraina, în special în ceea ce privește furnizarea de obuze.

Premierul portughez António Costa, care a fost prezent și la Paris, a dat asigurări că miniștrii apărării din UE vor prezenta „în următoarele zece zile un plan concret de consolidare a capacității de a comanda muniție pentru a sprijini eforturile militare ale poporului ucrainean”.

Reamintim, la Conferința de Securitate de la München, președintele ceh Petr Pavel a declarat că Republica Cehă a găsit pînă la 800 de mii de obuze de calibru NATO standard, pe care le-ar putea trimite Ucrainei în cîteva săptămîni dacă ar primi finanțare pentru livrare.

Ministerul ceh al Apărării a declarat vineri că coordonează eforturile și și-a asigurat angajamente preliminare din partea Canada și Danemarca, precum și din alte țări care nu doresc să fie identificate.

6
2
0
8
42

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?