Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4034

Opinie: Europa s-ar putea confrunta cu o scindare din cauza războiului din Israel

31 oct. 2023,, 19:15   Externe
2791 0

Războiul din Orientul Mijlociu scindează treptat Europa, iar dacă după 7 octombrie a existat mai multă simpatie pentru Israel, acum există mai multă simpatie pentru palestinieni.

Această opinie a fost exprimată de politologul Vladimir Fesenko pentru RBC-Ucraina, menționînd că vede trei amenințări în acest sens.

Prima, a spus el, este o creștere a sentimentului anti-israelian în lumea islamică, de genul celui cu care Israelul nu s-a mai confruntat de la Războiul Zilei de Apoi din 1973. Acesta a fost însoțit de un război energetic arab împotriva Occidentului. Acum, Hamas vrea să îi incite pe musulmanii din întreaga lume, întorcîndu-i împotriva Israelului, și a reușit parțial.

A doua amenințare se referă la creșterea sentimentului anti-occidental în Sudul global. Acest lucru s-a manifestat deja prin perturbarea întîlnirii lui Joe Biden cu liderii arabi și, în general, relațiile dintre Sudul global teoretic și Occident s-au răcit. Sprijinul necondiționat al Occidentului pentru Israel este văzut de țări din America Latină pînă în Asia ca un dispreț față de palestinieni și, prin extensie, și față de popoarele lor.

A treia amenințare este reprezentată de divergențele dintre țările occidentale care au votat în favoarea scandaloasei rezoluții a Adunării Generale a ONU privind încetarea focului în Fîșia Gaza. Paisprezece țări au votat împotrivă, inclusiv SUA, în timp ce majoritatea aliaților Washingtonului nu au sprijinit poziția sa și s-au abținut, inclusiv Moldova și Ucraina.


Potrivit expertului, contradicțiile din Occident nu pot fi considerate fatale, dar sînt grave și, desigur, influențează puternic situația internațională.

12
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?