Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Operațiune contracronometru de salvare a unui cercetător blocat la 1.000 de metri sub pămînt

8 sep. 2023,, 23:00   Externe
2192 0

Peste 150 de salvatori se străduiau joi să ajungă la un cercetător american care s-a îmbolnăvit şi a rămas blocat la aproximativ 1.000 de metri sub pămînt, într-o peşteră pe care o explora în sudul Turciei, relatează Reuters.

Mark Dickey, în vîrstă de 40 de ani, se afla într-o misiune internaţională de explorare în peştera Morca din Munţii Taurus cînd a început să sufere de o hemoragie gastrointestinală, a anunţat într-un comunicat federaţia turcă de speologie TUMAF, transmite Noi.md cu referire la stirileprotv.ro.

Imagini de la operaţiunea de salvare au arătat echipe turceşti şi internaţionale instalînd corturi şi cabluri în afara grotei, cea de-a treia ca mărime din Turcia, care se află la o altitudine de 2.140 de metri.

"Mai multe echipe internaţionale, printre care croaţi şi italieni, ajută la operaţiuni. Bărbatul se află la o adîncime de aproximativ 1.000 de metri, iar ei împart coborîrea în şapte secţiuni", a declarat pentru Reuters Bulent Genc, şeful TUMAF.

"Este de aşteptat ca (operaţiunile de salvare) să dureze 10 zile, dar ar putea fi vorba de un interval mai scurt, dacă exploratorul se simte mai bine, sau mai lung, dacă situaţia lui se înrăutăţeşte", a spus Genc, adăugînd că starea lui Dickey s-a îmbunătăţit şi că acum este capabil să se ridice singur.


TUMAF a precizat că a fost instalată o linie telefonică pentru a ajunge la o adîncime de 1.040 de metri, iar salvatorii croaţi au pus la punct un sistem de comunicaţii suplimentar "CaveLink" ca sistem de rezervă.

Medicii de la faţa locului vor decide dacă este posibil ca Dickey să fie scos fără targă.

2
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?