Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Omenirea, tot mai aproape de un accident nuclear

16 apr. 07:45   Externe
2477 0

„Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear” la Zaporojie, a avertizat luni șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, condamnînd recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, relatează AFP.

Uzina nucleară Zaporojie (ZNPP), din sudul Ucrainei a fost ținta unei serii de atacuri cu drone începînd din 7 aprilie, Moscova și Kievul acuzîndu-se reciproc.

Aceste „atacuri nechibzuite", primele care vizează direct cea mai mare centrală electrică din Europa, "trebuie să înceteze imediat", a cerut Rafael Grossi la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme. "Deși, din fericire, nu au provocat de această dată un incident radiologic, ele au crescut mult riscul la centrala Zaporojie, unde securitatea nucleară este deja compromisă", a adăugat directorul general al organismului ONU pentru energie nucleară, care are experți la fața locului.

De asemenea, atacurile au creat un "precedent periculos, după ce au reușit să ajungă la structura de izolare a unui reactor", a subliniat Grossi.

„Doi ani de război cîntăresc greu asupra securității centralei nucleare Zaporojie. Fiecare dintre cei șapte piloni ai AIEA privind siguranța și securitatea nucleară a fost compromis. Nu putem sta deoparte și aștepta ca o ultimă greutate să încline balanța într-un echilibru instabil", a pledat el.


„Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear", a insistat el, cerînd ca "ceea ce se va întîmpla mîine să nu fie la cheremul aruncării de zaruri".

Chiar dacă cele șase reactoare ale centralei sînt oprite, „pericolele potențiale ale unui accident nuclear major rămîn foarte reale", a avertizat șeful AIEA.

2
0
0
8
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?