X 
Arşiţa stiri: 169
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

O piaţă din Berlin poartă numele lui Eugeniu Botnari, născut în R. Moldova

25 ian. 2023,, 19:30   Externe
3343 0

Eugeniu Botnari a fost victima unui atac rasist şi a murit în 2016. Consilierii locali ai Primăriei din cartierul berlinez Lichtenberg au votat pentru atribuirea numelui lui Eugeniu Botnari unei pieţe.

Deciziei i-au premers numeroase controverse. Consilierii liberali s-au opus vehement propunerii ecologiştilor care au susţinut că Piaţa trebuie să poarte numele cetăţeanului din Republica Moldova, mort în urma bătăilor încasate de la directorul unui supermarket al reţelei Edeka, scrie Noi.md cu referire la moldova.europalibera.org.

Liberalii au vrut ca Piaţa să primească numele preşedintelui guvernamental din Kassel, creştin-democratul Walter Lübcke, asasinat în 2019 de către extremist de dreapta. Nici consilierii creştin-democraţi şi cei ai partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD) nu au fost de acord cu atribuirea numelui Eugeniu Botnari pieţei, situată în apropierea fostei gări centrale din Berlinul de Est.

Asasinarea lui Eugeniu Botnari a fost pe larg dezbătută în presa germană. Organizaţii civice, politice şi umanitare au atras atenţia asupra rasismului latent, existent în societatea germană, evocînd ca un exemplu relevant, moartea violentă a cetăţeanului din Moldova. (Cf. „Violenţa rasistă în Germania: o constantă necercetată”, Extinderea violenţei).

Cazul a fost documentat cu mare atenţie într-o broşură editată de Oficiul de consiliere a victimelor unor violenţe rasiste, antisemite şi într-o analiză a Fundaţiei „Amadeu Antonio”.

2
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав