X 
Transnistria stiri: 1376
Eurovision stiri: 499

O companie aeriană testează primul avion alimentat cu ulei de gătit

29 noi. 2023,, 11:45   Externe
2059 0

Virgin Atlantic este compania aeriană care a ridicat de la sol, ieri, 28 noiembrie, o aeronavă alimentată integral cu combustibil ecologic.

Acest tip de combustibil emite mult mai puţine emisii de carbon decît un avion care este alimentat clasic, scrie antena3.ro.

Ieri, 28 noiembrie, a decolat primul avion de pasageri Virgin Atlantic alimentat cu combustibil de aviație 100% sustenabil (SAF) fabricat în principal din ulei de gătit uzat și grăsime animală reziduală, amestecate cu o cantitate mică de kerosen sintetic fabricat din resturi de porumb. Acesta a zburat de la Londra la ora 13:30, urmînd să aterizeze la New York la ora 21:40.

Pînă acum, autoritățile de reglementare au permis companiilor aeriene să utilizeze doar pînă la 50% din combustibilul ecologic pentru alimentarea motoarelor. După cîteva teste la sol reușite, Virgin și partenerii săi Rolls-Royce, Boeing și BP au obținut permisiunea de a zbura azi integral SAF.

Holly Boyd-Boland, vicepreședinte pentru dezvoltare corporativă la Virgin Atlantic, a declarat pentru Sky News: „Acesta nu este un zbor cu emisii zero, dar demonstrează absolut că avem pîrghii uriașe și oportunități uriașe de a reduce material carbonul. amprenta zborului astăzi”.


Zborul Flight 100, operat de un Boeing 787 al companiei Virgin, propulsat de motoare Rolls-Royce Trent 1000, va fi primul zbor pe distanțe lungi efectuat de o companie aeriană comercială, folosind doar SAF. La bordul avionului se vor îmbarca fondatorul Virgin Atlantic Richard Branson, directorul executiv al companiei aeriene, Shai Weiss, și ministrul britanic al Transporturilor, Mark Harper.

Zborurile comerciale generează în prezent pînă la 3% din emisiile globale de carbon, deși doar 0,1% din combustibilul din avioane este SAF. Combustibilul ecologic pentru avioane este fabricat în prezent doar în cantități mici și costă pînă la de cinci ori mai mult decît combustibilul obișnuit.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?