Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

O armă inventată de samurai a devenit din nou populară în Japonia

1 dec. 2023,, 22:30   Externe
3027 0

Un angajat al unui magazin de bijuterii din Tokyo a devenit erou peste noapte după ce a oprit un jaf și a pus pe fugă un grup de hoți folosindu-se de o armă inventată de luptătorii samurai cu sute de ani în urmă, scrie The Guardian.

După ce imaginile cu bărbatul care îi fugărește pe hoți înarmat cu o sasumata au apărut pe internet, producătorii armei tradiționale japoneze au primit un val de comenzi pentru achiziționarea ei din partea oamenilor care au aflat despre acest incident. În videoclipul cu pricina se poate vedea cum un angajat al magazinului de bijuterii din cartierul Taito îi alungă pe cei trei hoți în timp ce mînuiește sasumata, o prăjină care se bifurcă la unul dintre capete, transmite Digi24.

Înainte să fugă pe urmele hoților, bărbatul lovește cu arma o motocicletă, probabil aparținînd hoților, după ce o trîntește la pămînt la pămînt. Incidentul a atras din nou atenția publicului asupra acestei arme, care a fost folosită prima dată de samurai în timpul perioadei Edo (1603-1868), pentru a-i prinde pe infractori, potrivit televiziunii publice NHK.

Sasumata este departe de a fi o piesă de muzeu, însă: arma, care este concepută special pentru a reține persoana atacată fără a-i provoca răni grave, este folosită în continuare de polițiștii japonezi. Doi dintre suspecți au fost arestați după incidentul care a avut loc duminică, iar căutările continuă pentru prinderea celui de-al treilea, potrivit presei din Japonia.

Japonezii se înghesuie să își cumpere sasumata după ce magazinele au devenit tot mai des ținta hoților

O firmă din Tochigi, oraș de la nord de Tokyo, a fost inundată cu cereri din partea oamenilor care vor să achiziționeze arma, după ce în ultimul an au avut loc o serie de jafuri, printre care și cel filmat săptămîna trecută.


Angajații firmei, care își folosesc abilitățile de prelucrare a metalelor pentru a face arma, spun că primeau foarte puține comenzi pe lună pentru sasumata, dar că începînd din toamna anului trecut au avut și zile în care primeau 10 comenzi.

Există mai multe variante ale armei: una dintre ele este echipată cu o bandă de cauciuc puternică ce se înfășoară în jurul corpului atacatorului pentru a-l ține pe loc, iar o altă este realizată dintr-un material mai ușor pentru a fi mai simplu de mînuit.

Președintele companiei care produce sasumata a avertizat, însă, că arma nu ar trebui folosită decît pentru apărare și că nu este la fel de eficientă în mîinile unei persoane care nu a fost instruit să o folosească. Arma a devenit populară printre profesori în 2001, după ce un bărbat a ucis opt copii cu cuțitul într-o școală din Osaka.

Arakawa,,Tokyo,,Japan.,2022,,6,,2022.,A,Samurai,Sasumata,Two-pronged

5
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?