X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

„O adevărată bestie” cosmică a fost surprinsă de Telescopul James Webb

7 dec. 2023,, 00:30   Externe
10966 0

Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA a surprins „o adevărată bestie” în adîncurile spațiului – o galaxie prăfuită care naște sute de stele anual.

Astronomii de la Universitatea din Texas (UT) de la Austin au identificat în datele telescopului o siluetă roșie înspăimîntătoare, stabilind că galaxia AzTECC71 s-a format la aproximativ 900 de milioane de ani după Big Bang, potrivit Daily Mail.

O reprezentare artistică a AzTECC71 arată obiectul spectral cu doi ochi și o gură mare deschisă, ca și cum ar striga în abis. Toate imaginile JWST sînt vizualizări de date recreat de artiști și nu fotografii reale ale obiectelor cosmice.

Această descoperire ar putea schimba înțelegerea oamenilor de știință asupra universului timpuriu, deoarece se credea anterior că pepinierele masive de stele erau rare – dar galaxia descoperită dovedește că ar putea fi de trei pînă la zece ori mai frecvente.


Jed McKinney, cercetător la Universitatea din Texas de la Austin, a declarat: „Acest lucru este o adevărată bestie. Naște sute de stele noi în fiecare an.

Și faptul că chiar și ceva atît de extrem este abia vizibil în cele mai sensibile imagini ale noului nostru telescop este foarte incitant pentru mine. Ne indică faptul că există o întreagă populație de galaxii care ne-au fost ascunse pînă acum”, spune specialistul.

McKinney și echipa sa folosesc datele NASA pentru a cartografia universul pentru proiectul COSMOS-Web, care își propune să localizeze pînă la un milion de galaxii. Telescoapele de la sol au detectat inițial blobul luminescent al AzTECC71, dar acesta a dispărut complet în imaginile de la Telescopul Spațial Hubble.

Galaxiile prăfuite au fost dificil de surprins, deoarece o mare cantitate din lumina stelelor este absorbită de un văl de praf și reemisă la lungimi de undă mai roșii (sau mai lungi). Dar JWST a făcut acest lucru posibil datorită capacității sale de a captura proprietăți infraroșii.

Pînă acum, singurul mod în care am putut vedea galaxiile în universul timpuriu a fost dintr-o perspectivă optică, cu Hubble. Asta înseamnă că înțelegerea noastră asupra istoriei evoluției galaxiilor este părtinitoare, deoarece vedem doar galaxiile neobscure, mai puțin prăfuite,” a spus McKinney.

Telescopul James Clerk Maxwell din Hawaii a fost primul care a detectat AzTECC71 prin capturarea acestuia în lungimi de undă. Echipa COSMOS-Web a identificat obiectul în datele colectate de un alt grup folosind telescopul ALMA din Chile, care are o rezoluție spațială mai mare și poate vedea în infraroșu.

Aceasta le-a permis să localizeze mai precis sursa, iar cînd au examinat datele JWST în infraroșu la o lungime de undă de 4,44 microni, cercetătorii au găsit o galaxie slabă în același loc.

La lungimi de undă mai scurte de lumină, sub 2,7 microni, era invizibilă. Acum, echipa lucrează pentru a descoperi mai multe dintre aceste galaxii slabe cu ajutorul JWST.

4
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?