X 
Transnistria stiri: 1376
Eurovision stiri: 499

Nu e film! O uriașă baterie gravitațională va apărea în Finlanda

20 feb. 23:00   Externe
1663 0

Una dintre cele mai adînci mine de metale din Europa – mina Pyhäsalmi din centrul Finlandei – va fi transformată într-o uriașă baterie gravitațională capabilă să stocheze 2 megawați de energie.

Ideea din spatele bateriilor gravitaționale este foarte simplă. În perioadele în care se produce mai multă energie decît cererea, excesul este folosit pentru a muta greutăți (sub formă de apă sau, uneori, nisip) în sus, transformînd-o în energie potențială.

Atunci cînd sursa de energie este scăzută, aceste obiecte pot fi eliberate, alimentînd turbinele, în timp ce gravitația le trimite spre Pămînt, notează Noi.md cu referire la descopera.ro.

Deși, în general, bateriile gravitaționale iau forma unor rezervoare, au fost sugerate, de asemenea, minele abandonate care deplasează nisip sau alte greutăți în sus atunci cînd se produce un exces de energie.

O compania scoțiană a creat un sistem de dispozitive de ridicare, care pot fi instalate în astfel de mine.


„Pe măsură ce lumea generează tot mai multă electricitate din surse de energie regenerabilă intermitente, există o nevoie tot mai mare de tehnologii care pot capta și stoca energie în perioadele de cerere scăzută și o pot elibera rapid atunci cînd este necesar”, a declarat cofondatorul companiei scoțiene.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?