X 
Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4030

NATO trimite sute de soldați britanici în Kosovo

2 oct. 2023,, 11:15   Externe
2458 0

Aproximativ 600 de soldaţi britanici vor fi dislocaţi în Kosovo pentru a consolida prezenţa NATO în această fostă provincie sîrbă, unde a avut loc un atac armat pe 24 septembrie, a anunţat duminică un purtător de cuvînt al Alianţei, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Regatul Unit va desfăşura aproximativ 200 de soldaţi din Batalionul 1 al Regimentului Regal Prinţesa Wales, care se vor alătura altor 400 de soldaţi britanici deja prezenţi în Kosovo pentru exerciţii, transmite Digi24.

Vor urma întăriri din partea altor ţări ale Alianţei”, a declarat Dylan White, purtătorul de cuvînt al NATO. Cei 200 de noi militari dislocaţi, pe lîngă cei 400 deja prezenţi pentru exerciţii, provin dintr-o forţă de rezervă pusă la sfîrşitul săptămînii la dispoziţia KFOR (forţa desfăşurată de NATO în Kosovo) de armata britanică pentru a face faţă creşterii tensiunii în regiune.

KFOR, prezentă în Kosovo încă de la războiul din 1998-99, rămîne principala instituţie responsabilă cu securitatea, cu 4.500 de militari din 27 de ţări.

„Această decizie urmează atacului violent împotriva poliţiei din Kosovo din 24 septembrie şi tensiunilor crescînde din regiune”, a adăugat el, fără a se referi în mod explicit la declaraţiile americane de vineri, care avertizau în legătură cu o desfăşurare militară sîrbă la frontiera cu Kosovo.


NATO a făcut din nou apel la calm duminică şi a cerut ca Belgradul şi Priştina să revină la calea dialogului cît mai rapid posibil, „singura cale de a realiza o pace durabilă”, potrivit acestui purtător de cuvînt.

Un ofiţer de poliţie albanez a fost ucis duminică într-o ambuscadă în nordul Kosovo, unde sîrbii sînt majoritari în mai multe oraşe. A urmat un schimb de focuri între forţele speciale ale poliţiei kosovare şi un comando sîrb puternic înarmat. Aceasta este una dintre cele mai grave escaladări care au avut loc în Kosovo în ultimii ani.

Serbia refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii cu majoritate albaneză la un deceniu după un război sîngeros între gherilele de independenţă kosovare şi forţele sîrbe, care s-a încheiat după o campanie de bombardare a NATO.

2
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?