Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Misiune împlinită: 4 astronauți vor pleca spre stația spațială

4 mar. 23:31   Externe
2284 0

Distribuie Racheta Falcon 9 în vîrful căreia se afla o capsulă Crew Dragon, operată în mod autonom şi botezată Endeavor, a fost lansată, duminică noapte, de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA de la Cape Canaveral, situat de-a lungul coastei atlantice a Floridei, relatează ABC News și Reuters, citată de News.ro.

Patru astronauți, trei americani, Matthew Dominick, Michael Barratt și Jeanette Epps și un rus, Alexander Grebenkin, sînt transportați spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a începe o misiune ştiinţifică de şase luni pe orbita Pămîntului. Cei patru membri ai echipajului ar urma să ajungă la staţia spaţială marţi dimineaţa, după un zbor de 16 ore, şi să se andocheze la laboratorul orbital aflat la 420 km deasupra Pămîntului. Dintre astronauții aflați în Crew-8, Michael Barratt este singurul care a vizitat deja Staţia Spaţială Internaţională (ISS), transmite libertatea.ro.

În schimb, acesta va fi primul zbor în spaţiu pentru ceilalţi doi americani – Matthew Dominick şi Jeanette Epps, dar şi pentru cosmonautul rus Alexander Grebionkin. NASA şi agenţia spaţială rusă Roscosmos, care operează în comun ISS, au instituit un program de schimb de astronauţi, fiecare dintre ele trimiţînd pe rînd cîte un membru al echipajului din cealaltă ţară.

Acest program a fost menţinut în ciuda războiului din Ucraina, iar ISS este acum unul dintre puţinele subiecte de cooperare între Washington şi Moscova. Membrii Crew-8 se vor alătura celor şapte persoane aflate deja la bordul ISS. După o perioadă de predare-primire de cîteva zile cu cei patru membri ai Crew-7 – un american, un danez, un japonez şi un rus – aceştia din urmă se vor întoarce pe Pămînt la bordul propriei capsule Dragon.

Crew 8 este al optulea echipaj de lungă durată pe ISS pe care NASA îl trimite cu o rachetă SpaceX, de cînd compania privată de rachete fondată în 2002 de miliardarul Elon Musk şi cu sediul în apropiere de Los Angeles a început să trimită astronauţi americani pe orbită în mai 2020.

1
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?