Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

Ministrul britanic de Externe a mustrat Scoția pentru întîlnirea premierului cu Erdogan

11 dec. 2023,, 10:45   Externe
2937 0

Noul ministru britanic de Externe, David Cameron, a amenințat guvernul scoțian că Biroul ministerului de Externe ar putea să nu-l mai ajute în contactele sale externe. Cameron a fost iritat de faptul că șeful guvernului scoțian, Humza Yousaf, s-a întîlnit cu președintele turc Erdogan fără prezența unui reprezentant de la Externe și și-a expus poziția față de războiul din Fîșia Gaza, transmite BBC.

În conformitate cu legile de autonomie ale părților constitutive ale Regatului Unit, autoritățile acestora pot dezvolta relații externe doar în domeniile care intră în sfera lor de competență, iar întîlnirile lor cu politicieni străini sînt obligate prin protocol să fie asistate de reprezentanți ai Ministerului britanic de Externe.

Într-o scrisoare văzută de BBC, fostul premier Cameron îi reproșează ministrului scoțian al relațiilor externe Angus Robertson că nu a informat în prealabil delegația scoțiană a diplomaților despre întîlnirea lui Yousaf cu Recep Tayyip Erdogan „în marja” conferinței COP28 privind clima din Dubai și, din această cauză, un reprezentant al diplomației britanice nu a putut participa.

„Absența unui oficial al Oficiului Ministerului de Externe este contrară protocolului [...] Orice altă încălcare a protocolului privind participarea reprezentanților de la Externe la reuniunile ministeriale va avea ca rezultat reținerea asistenței ministerului în organizarea reuniunii și a sprijinului logistic”, se arată în scrisoarea lui Cameron. Biroul de presă al lui Yusaf a replicat că diplomații au fost notificați și invitați, doar că natura întîlnirilor „la margine” este de așa natură încît acestea sînt adesea spontane, iar orele de întîlnire se schimbă în ultima clipă, iar în acest caz reprezentantul Ministerului de Externe nu a putut să se prezinte la o oră convenabilă pentru președintele turc.

O sursă guvernamentală scoțiană a declarat pentru BBC că, în opinia scoțienilor, Cameron a acordat prea multă importanță acestei ocazii. „Nu putem să-i spunem președintelui: puteți aștepta o secundă pînă cînd ne găsim escorta”, a declarat sursa.

1
3
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?