X 
Transnistria stiri: 1373
Eurovision stiri: 499

Ministerul rus de Externe a răspuns planurilor Republicii Cehe de a expulza 60 de diplomați ruși

22 apr. 2021,, 11:10   Externe
3325 0

Rusia și Republica Cehă dețin indicatori diferiți privind paritatea angajaților, iar Moscova nu angajează cetățeni locali. Despre acest lucru a declarat Ministerul rus de Externe ca răspuns la planurile Republicii Cehe de a expulza aproximativ 60 de diplomați ruși, relatează RIA Novosti.

"Problema parității numerice a diplomaților ar trebui discutată de specialiștii Ministerului Afacerilor Externe, nu este nevoie de organizat acțiuni", a menționat partea rusă.

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a presupus că Praga nu dorește să soluționeze situația, ci doar intenționează să organizeze "un fel de performanță".

Anterior, ministrul de Externe al Republicii Cehe, Jakub Kulganek, a anunțat planurile de a expulza aproximativ 60 de diplomați ruși dacă Moscova nu îndeplinește ultimatumul înaintat de Praga pînă pe 22 aprilie, ora 13:00 (ora Moscovei). El a explicat că în acest fel Cehia va egala numărul diplomaților ruși la Praga cu cel al diplomaților cehi în Rusia.

De asemenea, Praga a cerut Moscovei să întoarcă diplomații cehi expulzați, iar acest lucru trebuie făcut înainte de ora 12:00 pe 22 aprilie - în caz contrar, Republica Cehă promite să expulzeze alți angajați ai misiunii diplomatice ruse.


Relațiile dintre Rusia și Republica Cehă s-au deteriorat după ce Cehia a anunțat expulzarea diplomaților ruși, după ce a ajuns la concluzia că agenți ruși ar fi fost implicați în detonarea unui depozit de muniție pe teritoriul său, în 2014, soldată cu două victime. Presa a relatat că munițiile aruncate în aer la depozitul Vrbetice s-ar fi aflat în tranzit din Bulgaria înspre Ucraina, care lupta contra separatiștilor pro-ruși din estul țării. Este cel mai grav incident în relația Cehiei cu Rusia de la căderea comunismului, în 1989. Guvernul ceh a anunțat pe 19 aprilie că nu va permite agenției ruse Rosatom să participe la construcția unei noi unități a centralei nucleare de la Dukovany.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?