Preşedintele stiri: 3600

Republica Cehă se pregătește să expulzeze 60 de diplomați ruși

22 apr. 2021,, 10:55   Război în Ucraina
2450 1

Republica Cehă se pregătește să expulzeze aproximativ 60 de diplomați ruși dacă Moscova nu îndeplinește ultimatumul prezentat de Praga pînă la ora 13:00 (ora Moscovei) pe 22 aprilie. Despre acest lucru a declarat șeful Ministerului ceh de Externe, Jakub Kulganek, citat de publicație Lidovky.cz.

Ministrul a explicat că în acest fel în Praga numărul diplomaților ruși nu va fi mai mare decît al diplomaților cehi care sînt acum din Rusia.

Anterior, Praga a cerut Moscovei să întoarcă diplomații cehi expulzați, iar acest lucru trebuie făcut înainte de ora 12:00 pe 22 aprilie - în caz contrar, Republica Cehă promite să expulzeze alți angajați ai misiunii diplomatice ruse.

Relațiile dintre Rusia și Republica Cehă s-au deteriorat după ce Cehia a anunțat expulzarea diplomaților ruși, după ce a ajuns la concluzia că agenți ruși ar fi fost implicați în detonarea unui depozit de muniție pe teritoriul său, în 2014, soldată cu două victime. Presa a relatat că munițiile aruncate în aer la depozitul Vrbetice s-ar fi aflat în tranzit din Bulgaria înspre Ucraina, care lupta contra separatiștilor pro-ruși din estul țării. Este cel mai grav incident în relația Cehiei cu Rusia de la căderea comunismului, în 1989. Guvernul ceh a anunțat pe 19 aprilie că nu va permite agenției ruse Rosatom să participe la construcția unei noi unități a centralei nucleare de la Dukovany.

Moscova a promis să ia măsuri de răspuns și a expulzat deja 20 de diplomați cehi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий