Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Marea Britanie va lansa o nouă monedă de colecție

27 feb. 21:30   Externe
1356 0

Monetăria Regală a Marii Britanii va emite o monedă de colecție dedicată cîntărețului George Michael. Despre acest lucru a anunțat The Independent.

Regretatului cîntăreț britanic George Michael i-a fost dedicat o monedă de colecție personalizată. Monetăria Regală a Marii Britanii va scoate în vînzare monedele cu imaginea artistului purtînd ochelarii de soare care îl caracterizau, relatează rbc

"În numele lui George Michael, sîntem profund onorați de faptul că Monetăria Regală îi aduce un omagiu", a declarat compania George Michael Entertainment, citat de publicație.

Pe aversul monedei este înfățișat George Michael purtînd ochelarii săi de soare care îl caracterizau. Reversul monedei prezintă un portret al regelui Charles al III-lea al Marii Britanii. Curtea Regală a emis monede din aur, de argint și monede obișnuite. Moneda obișnuită de 5 lire sterline este confecționată din aliaj de cupru și nichel. Greutatea acesteia este de 28,28 grame.

Moneda de aur este confecționată din aur cu proba 999 și este disponibilă în patru modele:


Valoare nominală 200 de lire sterline, greutate - 62,42 g, tiraj - 35 de exemplare;

Valoare nominală 100 de lire sterline, greutate - 31,21 g, tiraj - 160 de exemplare;

Valoare nominală 25 de lire sterline, greutate - 7,8 g, tiraj - 310 exemplare;

Valoare nominală 50 pence, greutate - 0,8 g, tiraj - 2034 exemplare.

Moneda de argint este fabricată din argint cu proba 999 și este prezentată în trei modele:

Valoare nominală 10 lire sterline, greutate - 156,30 g, tiraj - 185 de exemplare;

Valoare nominală 5 lire sterline, greutate - 62,86 g, tiraj - 350 de exemplare;

Valoarea nominală de 2 lire sterline, greutate - 31,21 g, tiraj - 3510 exemplare.

Designul monedei se bazează pe videoclipul lui George Michael la piesa "Faith". Moneda a fost concepută de artista și sculptorița Sandra Deiana. Potrivit acesteia, fiecare linie a imaginii trebuia să reflecte "imaginea iconică" a cîntărețului.

Nu este pentru prima dată cînd Anglia emite monede în cinstea unor muzicieni. De exemplu, în 2020, Monetăria Regală a lansat monede dedicate formației britanice Queen și interpreului Elton John.

La sfîrșitul anului 2023, a devenit cunoscut faptul că Monetăria Regală a Marii Britanii intenționează să emită cinci noi monede. Designul acestora ar trebui să imortalizeze evenimente și momente cheie din istoria țării. Era vorba despre imaginile Palatului Buckingham, Winston Churchill, Galeriei Naționale din Londra, organizației RNLI și ale sportivilor britanici.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?