X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Polonia introduce controale la frontiera slovacă pentru a preveni imigraţia ilegală

26 sep. 2023,, 07:28   Externe
2086 0

Polonia a anunţat luni că va introduce controale la frontieră la vehiculele care sosesc din Slovacia, un alt membru al UE, pentru a combate o rută de migraţie ilegală.

Retorica anti-imigraţie este de ani de zile un element de bază al conservatorilor la putere din Polonia, ţară care se pregăteşte pentru alegeri generale luna viitoare, transmit Noi.md cu referire la dcnews.ro.

Atît Polonia, cît şi Slovacia fac parte din spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.

Reintroducerea controalelor la frontieră în spaţiul Schengen este permisă numai în circumstanţe excepţionale.

"Imigranţii ilegali tranzitează prin aşa-numita rută balcanică de-a lungul Ungariei şi Slovaciei, pentru că nu există graniţă între Polonia şi Slovacia, ci doar o frontieră Schengen", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în campanie electorală.


"L-am instruit pe ministrul de interne să introducă controale la microbuze, camionete, maşini, autobuze unde există suspiciunea de prezenţă a imigranţilor ilegali", a adăugat el, citat de agenţia de presă poloneză PAP.

Slovacia a cunoscut recent o creştere a numărului de migranţi. În primele opt luni ale acestui an, ţara a detectat aproximativ 24.500 de migranţi care au intrat ilegal, majoritatea din Serbia prin Ungaria.

Potrivit poliţiei slovace, această cifră a fost de aproape 10.900 pentru tot anul trecut, comparativ cu doar cîteva sute pe an anterior.

Şeful poliţiei slovace, Stefan Hamran, a declarat că 97% dintre migranţii ilegali din Slovacia se identifică ca sirieni care, din cauza regulilor internaţionale, nu pot fi reţinuţi sau deportaţi.

El a explicat că după finalizarea procedurilor administrative în Slovacia, migranţii şi-au continuat călătoria spre Europa de Vest.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?