Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4069

Maduro anunţă reluarea dialogului cu Washingtonul

2 iul. 12:00   Externe
1742 0

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a anunţat luni reluarea discuţiilor cu Statele Unite, în pofida sancţiunilor Washingtonului împotriva sectorului petrolier şi cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din 28 iulie, notează AFP.

"Miercurea se reiau discuţiile cu Statele Unite pentru ca acestea să respecte acordurile semnate în Qatar şi pentru a restabili termenii dialogului cu respect, fără manipulare", a declarat Maduro la televiziune, notează noi.md cu referire la agerpres.

Şeful statului venezuelean a afirmat că Washingtonul a fost la originea acestei propuneri de reluare a negocierilor, iar Caracasul a ales să accepte după ce "s-a gîndit la asta timp de două luni".

"Vom discuta şi vom căuta noi acorduri pentru ca totul să fie respectat, (în special) ceea ce a fost semnat în Qatar" în septembrie, a asigurat el.

Venezuela şi Statele Unite au demarat negocieri secrete anul trecut în Qatar.

În cursul acestor discuţii, au căzut de acord asupra unui schimb de prizonieri: Washingtonul l-a eliberat pe Alex Saab, acuzat că este omul de paie al preşedintelui Maduro, în schimbul eliberării a 28 de prizonieri, 10 americani şi 18 venezueleni închişi în Venezuela.

În schimb, Statele Unite au relaxat embargoul petrolier impus ţării din 2019 în încercarea de a-l îndepărta de la putere pe preşedintele Maduro, a cărui realegere în 2018 nu au recunoscut-o.

Washingtonul a reimpus apoi sancţiuni în aprilie, după ce a stabilit că guvernul venezuelean nu a permis principalei lidere a opoziţiei, Maria Corina Machado, să candideze la alegerile prezidenţiale.

Washingtonul a condiţionat ridicarea sancţiunilor de liberul acces la alegeri al tuturor membrilor opoziţiei, dar Venezuela a condamnat această măsură şi a denunţat "pretenţia Statelor Unite de a supraveghea, pune sub tutelă, controla şi manipula industria industria petrolieră venezueleană prin politica sa ilegală de impunere de măsuri coercitive şi acordarea de licenţe".

Maduro a afirmat luni că doreşte "dialog, înţelegere, un viitor pentru relaţiile noastre, schimbare sub suveranitate şi independenţă absolută".

Guvernul venezuelean va fi reprezentat de preşedintele parlamentului, Jorge Rodriguez, şi de guvernatorul statului Miranda (centru nord), Hector Rodriguez.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?