Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Macron şi Zelenski au semnat un acord de securitate franco-ucrainean

17 feb. 10:15   Externe
1979 0

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au semnat la Paris, un acord bilateral de securitate menit să garanteze un sprijin civil şi militar pe termen lung pentru Ucraina în plin război cu Rusia, relatează AFP, citată de agerpres.

Potrivit acordului, Franţa se angajează să acorde în 2024 "pînă la trei miliarde de euro" ajutor militar "suplimentar" Kievului, după un sprijin pe care îl estimează la 1,7 miliarde în 2022 şi la 2,1 miliarde în 2023.

Parisul menţionează în special o consolidare a "cooperării în domeniul artileriei".

Acordul prevede şi "furnizarea unei asistenţe globale Ucrainei" pentru "restabilirea integrităţii sale teritoriale în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional", precum şi un "sprijin" pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană şi "interoperabilitate cu NATO".

"Franţa confirmă că viitoarea aderare a Ucrainei la NATO ar constitui o contribuţie utilă la pace şi stabilitate în Europa", se arată în acest nou pact.


Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a deplasat vineri la Berlin şi Paris pentru a semna acorduri de securitate menite să garanteze ţării sale un sprijin militar şi financiar pe termen lung, într-un moment în care întîmpină dificultăţi în a respinge agresiunea rusă.

Zelenski urmează să se întîlnească sîmbătă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, şi cu vicepreşedinta americană Kamala Harris. La reuniunea anuală a elitei geopolitice, el va ţine un discurs şi va avea mai multe întrevederi bilaterale. În metropola bavareză vor fi prezenţi, printre alţii, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi.

3
2
0
2
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?