X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Zelenski și Scholz au semnat un acord de cooperare în domeniul securității

16 feb. 15:30   Externe
2405 0

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski și cancelarul german Olaf Scholz au semnat un acord de cooperare în domeniul securității.

Despre acest lucru a relatat RBC-Ucraina, citând o declarație a secretarului de presă al președintelui ucrainean, Serghei Nikiforov.

Potrivit lui Nikiforov, a avut loc ceremonia de semnare de către șeful statului, Vladimir Zelenski, și cancelarul federal al Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, a "Acordului de cooperare în domeniul securității între Ucraina și Republica Federală Germania".

După cum a scris anterior AFP, acordul va cuprinde "angajamente pe termen lung în domeniul securității și sprijinului pentru Ucraina".

De asemenea, se așteaptă ca Zelenski să semneze un acord de securitate cu omologul său francez Emmanuel Macron. Acordul este programat să fie semnat la Palatul Elysee.


"Acest acord răspunde angajamentelor luate în formatul G7 în marja summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023", a declarat anterior în biroul lui Macron.

După cum a anunțat anterior în OP, astăzi, 16 februarie, președintele Vladimir Zelenski va vizita Germania și Franța pentru discuții cu cancelarul federal german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron.

Pe lângă aceasta, la 17 februarie, șeful statului ucrainean va lua cuvântul pe scena principală a Conferinței de Securitate de la München, precum și va avea o serie de întâlniri bilaterale în marja acesteia.

Totodată, Zelenski are programate discuții cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, cu președintele ceh Petr Pavel, cu premierul danez Mette Frederiksen, cu premierul olandez Mark Rutte și cu alți lideri de stat și de mari companii.

Menționăm că, la 12 ianuarie, la Kiev, președintele ucrainean Vladimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au semnat un document bilateral de securitate intitulat "Acordul privind cooperarea în domeniul securității între Ucraina și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord".

Acest tratat a fost primul din sfera acordurilor de securitate convenite în timpul summitului NATO de la Vilnius între Ucraina, membrii G7 și statele în curs de aderare.

Documentul este format din nouă părți și prevede garanții de sprijin financiar, militar și de alte tipuri de sprijin, iar perioada de valabilitate a acestuia este de zece ani, cu posibilitatea de prelungire. De altfel, Kievul negociază și cu alte țări în privința "garanțiilor".

5
4
0
1
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?