X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Macron ar vrea să taie accesul la rețelele sociale în timpul protestelor

6 iul. 2023,, 14:30   Externe
2469 0

Președintele Franței Emmanuel Macron susține că protestatarii se folosesc de rețele sociale precum Snapchat, TikTok sau Telegram pentru a populariza evenimentele violente și pentru a organiza demonstrații ilegale. Acesta a discutat cu edilii orașelor în care au avut loc proteste despre posibilitatea blocării anumitor funcții ale unor rețele sociale.

Propunerea i-a atras critici lui Macron, care a fost ironizat de opoziție și comparat cu liderii unor regimuri totalitare. Macron le-a spus celor aproximativ 300 de edili că "trebuie să reflectăm asupra utilizării platformelor social-media în rîndul celor tineri, dar și asupra interdicțiilor pe care trebuie să le introducem", potrivit unei înregistrări video. "Cînd lucrurile scapă de sub control, poate că trebuie să vă puneți în situația de a le reglementa sau de a le interzice", a mai spus Emmanuel Macron, cu referire la platformele sociale, informează euronews.com.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvînt al Guvernului, Olivier Véran, a explicat că inițiativa președintelui are în vedere suspendarea anumitor funcții specifice ale rețelelor sociale. "Există, spre exemplu, funcțiile de geolocalizare pe anumite platforme, care permit tinerilor să se întîlnească în anumite locuri... în timp ce poartă discuții despre cum să provoace incendii", a transmis acesta, transmite Digi.

"Acestea sînt apeluri pentru organizarea de violențe în spațiul public și în acest caz aveți puterea de a le suspenda (funcțiile rețelelor sociale - n.red.)", a specificat Véran, într-un raport înaintat miniștrilor. Macron și alții susțin că protestatarii folosesc Snapchat, TikTok și Telegram - toate fiind platforme de social media cu funcții limitate de control al conținutului. El mai spune că tinerii filmează evenimentele violente și folosesc rețelele pentru a le viraliza și a organiza adunări ilegale.

O sursă apropiată președintelui a declarat pentru AFP că Macron nu a pledat pentru o " interdicție totală", ci mai degrabă pentru "posibilitatea de a suspenda temporar rețelele sociale în funcție de necesități". Declarațiile au stîrnit furia multor critici, inclusiv a lui Olivier Marleix, liderul formațiunii Les Républicains din legislativul francez, care a scris pe Twitter că spusele lui Macron sînt "de foarte prost gust".


Ministrul francez al Tranziției Digitale, Jean-Noël Barrot, a propus senatorilor crearea unui grup de lucru care să dezbată măsurile ce ar trebuie adoptate în cazul unor noi revolte. Aceste măsuri ar putea face parte dintr-un proiect de lege pentru "securizarea" internetului.

0
0
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?