Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

“Lockdown” a fost declarat cuvîntul anului 2020 de Collins Dictionary

11 noi. 2020,, 00:01   Externe
16997 0

“Lockdown” a fost declarat cuvîntul anului 2020 de Collins Dictionary, după o creștere bruscă a utilizării sale în timpul pandemiei de coronavirus, notează BBC.

“Înglobează experiența împărtășită de miliarde de oameni”, au anunțat reprezentanții Collins Dictionary.

Lexicografii au înregistrat peste 250.000 de utilizări de “lockdown” în 2020, în comparație cu doar 4.000 de anul trecut.

Alți termeni legați de pandemie pe lista cu 10 persoane includ „furlough” (șomaj tehnic), “key worker” (lucrător cheie), “self-isolate” (autoizolare) și “social distancing” (distanțare socială), precum și “coronavirus”.

Potrivit dicţionarului, “lockdown” este definit ca “instituirea de restricţii stricte privind călătoria, interacţiunea socială şi accesul în spaţiile publice”.


A intrat în limbajul comun odată ce guverne din întreaga lume au început să ia măsuri pentru încercarea de a opri răspândirea COVID-19, la începutul anului.

Termeni care nu au legătură cu pandemia şi au ajuns în lista Collins Dictionary reflectă transformările socio-politice din 2020.

Astfel, după moartea bărbatului american de culoare George Floyd, abrevierea “BLM” (Black Lives Matter), a înregistrat o creştere de utilizare de 581%.

De asemenea, și “Megxit”, termen folosit pentru retragerea ducelui şi ducesei de Sussex din atribuţiile familie regale britanice, a ajuns în listă. “TikToker” (persoană care partajează conţinut pe platforma TikTok) şi “Mukbang” (termen sud-coreean care descrie o persoană care difuzează videoclipuri în care apare ingerând mari cantităţi de mîncare) s-au făcut remarcate, de asemenea, anul acesta.

Helen Newstead, consultant la Collins, a spus: “Limbajul este reflexia lumii din jurul nostru, iar 2020 a fost dominat de pandemie. Izolarea a afectat modul în care lucrăm, studiem, facem cumpărături şi socializăm”.

În 2019, cuvîntul ales de Collins Dictionary a fost “climate strike”, marcând un an în care activista Greta Thunberg, în vârstă de 17 ani, a condus mişcarea globală pentru mediu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?