X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

La ce se opun fermierii europeni

21 mar. 13:00   Externe
2217 0

Fermierii europeni se opun față de Acordul verde și față de importurile de alimente ieftine.

Fermierii din mai multe țări ale UE au ieșit la proteste pentru a cere "schimbări concrete" în politica agricolă.

În ciuda asigurărilor date de Comisia Europeană, fermierii polonezi au reluat demonstrațiile împotriva acordului verde al UE și a importurilor de alimente ieftine din țări din afara blocului comunitar.

Miercuri, au avut loc peste 500 de acțiuni cu participarea a aproape 70.000 de manifestanți.

Organizatorul protestului, Tadeusz Kaleta, a declarat că modificările aduse politicii privind acordul verde menționate de Comisia Europeană sînt doar o revizuire cosmetică.


"Îi va lăsa pe toți nemulțumiți. Vrem schimbări mai concrete", a declarat Tadeusz Kaleta.

"Datoria noastră este de a garanta securitatea alimentară a Poloniei. Cînd vom da faliment, publicul nu va avea de ales, oamenii vor mînca alimente importate din afara UE", a declarat fermierul polonez Lukasz Plata.

Nu toți fermierii francezi au așteptat ajutorul financiar promis în cadrul politicii agricole comune (PAC). De o săptămînă, intrarea în complexul companiei de petrol și gaze Total Energies din Pau este blocată de un munte de gunoaie. Este "opera" protestatarilor care cer, pe lîngă subvenții, și o reducere a taxelor pe carburanți.

Potrivit Ministerului Agriculturii din această țară, doar un miliard din cele 8,6 miliarde de euro de ajutor nu a fost plătit. Fermierii acuză lacunele din sistemul de plăți.

"Trebuie să își scuture administrația de dimineață, la prînz și seara, să le spună: există obligații, îndepliniți-le pe teren, nu ne pasă care este problema", a declarat Arnaud Gaillot, șeful asociației tinerilor fermieri (Jeunes Agriculteurs).

Fermierii cehi s-au alăturat, de asemenea, protestelor din ajunul reuniunii Consiliului European, cerînd ca problemele de lungă durată, care, în opinia lor, nu fac decît să agraveze criza sectorului la nivel național și european, să fie în sfîrșit rezolvate.

În regiuni se desfășoară mitinguri, curse pe tractoare și alte utilaje agricole.

Unele grupuri de demonstranți au mers la granițe, la punctele de control, pentru a se întîlni cu colegii lor din țările vecine.

9
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?