X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

La ce să ne așteptăm de la vizita lui Macron și Ursula von der Leyen la Beijing

3 apr. 2023,, 17:15   Externe
2647 0

Președintele francez Macron și președintele Comisiei Europene Von der Leyen își încep mîine vizita la Beijing. Această vizită ar putea avea implicații foarte importante pentru UE, atît pozitive, cît și negative.

După cum scrie canalul de telegramă „No bla bla”, după toate probabilitățile, tonul negocierilor dintre șeful Chinei și reprezentanții UE de rang înalt va depinde de acorduri (în primul rînd nonverbale) sau de perspectivele strategice de parteneriat între Beijing și Moscova, despre care, de fapt, se știe puțin.

Potrivit mai multor experți, delegația UE intenționează să-l invite pe Xi Jinping să acționeze ca mediator în soluționarea conflictului militar din Ucraina. În același timp, europenii speră și că China se va distanța de cooperarea (strategică) cu Rusia.

Pentru Uniunea Europeană, China este poate cel mai important partener economic în prezent. Pe de o parte, giganții industriali europeni (în primul rînd giganții auto) și-au plasat de mult unitățile de producție în China - vizita cancelarului german Scholz la Beijing la sfîrșitul anului trecut, însoțit de industriașii germani, este o altă confirmare a acestui fapt. Așa că trebuie de amintit că, în 2019, China a comandat 300 de avioane în valoare de 30 de miliarde de euro de la gigantul francez al aviației AIRBUS.

Pe de altă parte, exporturile chineze de diverse bunuri de larg consum și aparate de uz casnic în valoare de sute de miliarde de euro merg către Europa. Dacă Beijingul și Bruxellesul reușesc să ajungă la un acord reciproc avantajos (sau cel puțin să identifice perspective serioase), acesta ar putea fi un pas important pentru China către liderul mondial într-o lume bipolară cu Statele Unite.


În același timp, potrivit Politico, Casa Albă este sceptică că Macron va putea să-l convingă pe Xi Jinping și să obțină o descoperire în aceste negocieri: „Consilierii Casei Albe își amintesc cu tristețe încercările nereușite ale lui Macron de a acționa ca un făcător de pace cu Putin în ajunul invaziei de mai bine de un an în urmă și ne așteptăm să fie la fel de data aceasta”.

La rîndul său, președintele Comisiei Europene, care îl însoțește pe președintele Franței în călătorie, se pare că nu împărtășește prea mult aspirațiile lui Macron pentru un parteneriat strategic cu Beijingul. De exemplu, săptămîna trecută, în discursul său despre relațiile China-UE, Ursula von der Leyen a îndemnat comunitatea europeană să „respingă riscul” de dependență excesivă de China. Cu aceasta, potrivit ambasadorului chinez la UE, von der Leyen i-a provocat „o mică dezamăgire”.

„Fie oricum, pentru Europa, care se confruntă cu consecințele ruperii relațiilor comerciale cu Rusia, situația continuă să fie incertă. Și toate acestea se întîmplă pe fundalul tensiunilor geopolitice tot mai mari dintre Statele Unite și China ", scrie canalul-telegrame "No bla bla" .

2
1
1
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?