Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Japonia sărbătoreşte 100 de ani de la naşterea lui Hachiko

10 noi. 2023,, 00:00   Externe
2329 0

Japonia va sărbători vineri 100 de ani de la naşterea lui Hachiko, un cîine devenit un simbol naţional al loialităţii după ce a continuat să îşi aştepte stăpînul într-o gară mult timp după decesul acestuia şi a cărui statuie reprezintă una dintre principalele atracţii turistice din Tokyo, informează AFP.

La un secol după naşterea lui, acest cîine continuă să îi fascineze pe japonezi şi pe turiştii străini, care se fotografiază adeseori alături de statuia lui din bronz ridicată în faţa gării Shibuya din Tokyo, unde a aşteptat în fiecare zi, timp de aproape zece ani, venirea stăpînului său, care murise între timp, transmite Digi24.

Cartierul Shibuya şi localitatea Odate din nordul Japoniei, oraşul natal al lui Hachiko, au ales să celebreze centenarul acestui cîine alb din rasa Akita, născut pe 10 noiembrie 1923 şi devenit eroul unui film hollywoodian lansat în 2009, cu Richard Gere în distribuţie, scrie Agerpres.

Hachiko a fost adoptat în 1924 de Hidesaburo Ueno, un profesor universitar din Tokyo. Cu regularitate, animalul îşi aştepta stăpînul în faţa gării din Shibuya din centrul oraşului Tokyo, apoi cei doi mergeau împreună spre casă. Însă profesorul nipon a murit brusc la locul său de muncă în 1925. Timp de aproape 10 ani, Hachiko a continuat să vină în faţa gării pentru a-şi aştepta stăpînul înainte să se întoarcă singur acasă, unde era hrănit de vecini.

Hachiko

Povestea cîinelui i-a emoţionat profund de locuitorii din Tokyo, care i-au admirat atît de mult loialitatea, încît au ridicat o statuie în onoarea lui în anul 1934. Hachiko a fost găsit mort pe o stradă de lîngă staţia din Shibuya pe 8 martie 1935. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, statuia a fost retrasă şi metalul reciclat, în numele efortului naţional de război.


Dar în 1948, o nouă statuie a fost ridicată şi a devenit foarte repede populară. "Mi-ar plăcea ca şi cîinele meu să mă aştepte atît de mult timp", a declarat Omar Sanchez, un spaniol de 33 de ani venit să-şi petreacă luna de miere în Japonia, fericit să-şi facă selfie-uri alături de soţia lui în faţa statuii lui Hachiko.

"Este o poveste frumoasă şi avem nevoie de astfel de lucruri", a spus şi Daniel Callahan, un american în vîrstă de 62 de ani. "Lumea este divizată şi toate lucrurile care pot să îi apropie din nou pe oameni sînt de apreciat", a adăugat el. Celebritatea statuii face din ea şi un punct de întîlnire extrem de practic pentru cei care vor să se găsească printre miile de pietoni care circulă în permanenţă în cartierul în care se află celebra intersecţie din Shibuya. Chiar şi pentru cei care nu cunosc povestea lui Hachiko.

"Este pentru prima oară cînd aud această poveste", a declarat Raisa Abe, o elevă de liceu japoneză în momentul în care s-a întîlnit cu prietenele ei în proximitatea statuii. "Însă este un loc despre care se vorbeşte tot timpul. Chiar şi atunci cînd nu cunoşti Shibuya, toată lumea ştie unde se află statuia", a adăugat ea. La 100 de ani după naşterea lui, Hachiko continuă să aştepte astfel în faţa gării din Shibuya.

9
1
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?