X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Israelul cunoștea încă din 2022 planul de atac al Hamas

1 dec. 2023,, 15:30   Externe
2929 0

Oficialii israelieni au obținut planul de luptă al Hamas pentru atacul terorist din 7 octombrie cu mai mult de un an înainte ca acesta să aibă loc, arată documente, e-mailuri și interviuri.

Dar oficialii armatei israeliene și ai serviciilor de informații au respins planul ca fiind aspirațional, considerînd că pentru Hamas este prea dificil de realizat, scrie The New York Times.

Documentul de aproximativ 40 de pagini, pe care autoritățile israeliene l-au numit „Zidul Ierihonului”, a subliniat, punct cu punct, exact tipul de invazie devastatoare care a dus la moartea a aproximativ 1.200 de oameni.

Documentul tradus, care a fost revizuit de The New York Times, nu a stabilit o dată pentru atac, ci a descris un asalt metodic menit să copleșească fortificațiile din jurul Fîșiei Gaza, să preia orașele israeliene și să ia cu asalt baze militare cheie, inclusiv sediul unei divizii.

Documentul solicita un baraj de rachete la începutul atacului, drone pentru a distruge camerele de securitate și mitraliere automate de-a lungul graniței și oameni înarmați care să se reverse în masă în Israel cu parapanta, pe motociclete și pe jos - toate acestea s-au întîmplat pe 7 octombrie.


Planul includea, de asemenea, detalii despre locația și dimensiunea forțelor militare israeliene, centrele de comunicații și alte informații sensibile, ridicînd întrebări despre modul în care Hamas și-a adunat informațiile și dacă au existat scurgeri în interiorul instituției de securitate israeliene.

Documentul a circulat pe scară largă printre liderii armatei și ai serviciilor de informații israeliene, dar experții au stabilit că un atac de această amploare și ambiție depășește capacitățile Hamas, potrivit documentelor și oficialilor. Nu este clar dacă prim-ministrul Benjamin Netanyahu sau alți lideri politici de top au văzut documentul.

Oficialii din divizia Gaza ai Tzahal au considerat că intențiile Hamas sînt neclare.

Anul trecut, la scurt timp după obținerea documentului, oficialii din divizia Gaza a armatei israeliene, care este responsabilă cu apărarea graniței cu Gaza, au declarat că intențiile Hamas sînt neclare.

„Nu este încă posibil să se stabilească dacă planul a fost pe deplin acceptat și cum se va manifesta”, se arată într-o evaluare militară consultată de The New York Times.

Apoi, în iulie, cu doar trei luni înainte de atacuri, un analist veteran de la Unitatea 8200 a avertizat că Hamas a efectuat un exercițiu de antrenament intens, de o zi, care părea similar cu ceea ce era subliniat în plan.

Dar un colonel din divizia Gaza i-a îndepărtat preocupările, potrivit e-mailurilor criptate văzute de NYT.

„Refut total faptul că scenariul este imaginar”, a scris analistul în schimburile de e-mail. Exercițiul de antrenament al Hamas, a spus ea, s-a potrivit pe deplin „conținutului Zidului Ierihonului”.

„Este un plan conceput pentru a începe un război”, a adăugat ea. „Nu este doar un raid într-un sat.”

Oficialii recunosc în mod privat că, dacă armata ar fi luat în serios aceste avertismente și ar fi redirecționat întăriri semnificative către sud, unde a atacat Hamas, Israelul ar fi putut reduce atacurile sau chiar le-ar fi împiedicat.

În schimb, armata israeliană a fost nepregătită în timp ce teroriștii au ieșit din Fîșia Gaza. A fost cea mai mortală zi din istoria Israelului.

Oficialii de securitate israelieni au recunoscut deja că nu au reușit să protejeze țara, iar guvernul este de așteptat să adune o comisie pentru a studia evenimentele care au dus la atacuri. Documentul Zidul Ierihonului scoate la iveală o cascadă de pași greșiți de ani de zile care au culminat cu ceea ce oficialii consideră acum cel mai mare eșec al serviciilor de informații israeliene de la atacul surpriză care a dus la războiul arabo-israelian din 1973.

La baza tuturor acestor eșecuri a fost o singură convingere, fatal inexactă, că Hamas nu are capacitatea de a ataca și nu ar îndrăzni să facă acest lucru. Acea credință era atît de înrădăcinată în guvernul israelian, au spus oficialii, încît au ignorat tot mai multe dovezi care spuneau contrariul.

Armata israeliană și Agenția de Securitate Israeliană, care se ocupă de combaterea terorismului în Gaza, au refuzat să comenteze.

Oficialii nu au spus cum au obținut documentul Zidul Ierihonului, dar acesta a fost printre mai multe versiuni ale planurilor de atac culese de-a lungul anilor. Un memorandum al Ministerului Apărării din 2016, văzut de NYT, de exemplu, spune: „Hamas intenționează să mute următoarea confruntare pe teritoriul israelian”.

Un astfel de atac ar implica cel mai probabil luarea de ostatici și „ocuparea unei comunități israeliene (și poate chiar a unui număr de comunități)”, se arată în notă.

Documentul Zidului Ierihonului, numit după fortificațiile antice din Cisiordania actuală, a fost și mai explicit. A detaliat atacurile cu rachete pentru a distrage atenția soldaților israelieni și a-i trimite grăbiți în buncăre și drone pentru a dezactiva măsurile de securitate elaborate de-a lungul gardului de graniță care separă Israelul de Gaza.

Luptătorii Hamas ar fi spart apoi 60 de puncte din zid, trecînd granița în Israel. Documentul începe cu un citat din Coran: „Surprinde-i prin poartă. Dacă o faci, cu siguranță vei învinge.”

Aceeași expresie a fost folosită pe scară largă de Hamas în videoclipurile și declarațiile sale începînd cu 7 octombrie.

Unul dintre cele mai importante obiective evidențiate în document a fost depășirea bazei militare israeliene din Re'im, care găzduiește divizia Gaza responsabilă de protejarea regiunii. Au fost enumerate și alte baze care intră sub comanda diviziei.

Îndrăzneala planului, au spus oficialii, a făcut să fie ușor de subestimat. Toți militarii scriu planuri pe care nu le folosesc niciodată, iar oficialii israelieni au apreciat că, chiar dacă Hamas ar invada, ar putea aduna o forță de cîteva zeci, nu sutele de teroriști care au atacat în cele din urmă.

Israelul a citit greșit și acțiunile Hamas. Grupul a negociat pentru permise care să permită palestinienilor să lucreze în Israel, ceea ce oficialii israelieni l-au considerat ca un semn că Hamas nu caută un război.

Dar Hamas a elaborat planuri de atac de mulți ani, iar oficialii israelieni au pus mîna pe itențiile anterioare ale acestora. Ceea ce ar fi putut fi o lovitură a serviciilor de informații s-a transformat într-una dintre cele mai grave greșeli de calcul din istoria de 75 de ani a Israelului.

În septembrie 2016, biroul ministrului apărării a întocmit un memorandum ultrasecret bazat pe o iterație despre un plan de atac al Hamas. Memorandumul, care a fost semnat de ministrul apărării la acea vreme, Avigdor Lieberman, spunea că o invazie și luarea de ostatici „ar duce la daune grave conștiinței și moralului cetățenilor Israelului”.

Nota, care a fost văzută de The New York Times, spunea că Hamas a achiziționat arme sofisticate, dispozitive de bruiaj GPS și drone. De asemenea, a mai spus că Hamas și-a mărit forța de luptă la 27.000 de oameni - după ce a adăugat alți 6.000 într-o perioadă de doi ani. Hamas a sperat să ajungă la 40.000 pînă în 2020, se arată în notă.

Anul trecut, după ce Israelul a obținut documentul Zidul Ierihonului, divizia militară Gaza și-a elaborat propria evaluare de informații a acestui ultim plan de invazie.

Hamas „hotărîse să planifice un nou raid, fără precedent în domeniul său”, au scris analiștii în evaluarea consulată de NYT. Acesta a spus că Hamas intenționează să efectueze o operațiune de înșelăciune urmată de o „manevră la scară largă” cu scopul de a copleși divizia.

Dar divizia Gaza s-a referit la plan ca fiind o „busolă”. Cu alte cuvinte, divizia a stabilit că Hamas știa unde vrea să meargă, dar nu a ajuns încă acolo.

Pe 6 iulie 2023, veteranul analist al Unității 8200 a scris unui grup de alți experți în informații că zeci de comandouri Hamas au efectuat recent exerciții de antrenament, sub privirea atentă a unor comandanți înalți ai Hamas.

Antrenamentul a inclus și doborîrea de aeronave israeliene și preluarea unui kibbutz și a unei baze de antrenament militar, ucigînd toți cadeții. În timpul exercițiului, luptătorii Hamas au folosit aceeași frază din Coran care a apărut în partea de sus a planului de atac al Zidului Ierihonului, a scris ea în schimburile de e-mail văzute de NYT.

Analistul a avertizat că exercițiul a urmat îndeaproape planul Zidului Ierihonului și că Hamas își construiește capacitatea de a-l realiza.

Colonelul din divizia Gaza a aplaudat analiza, dar a spus că exercițiul face parte dintr-un scenariu „complet imaginativ”, nu o indicație a capacității Hamas de a-l realiza.

„Pe scurt, să așteptăm cu răbdare”, a scris colonelul.

Unii colegi au susținut concluzia inițială a analistului. Curînd, ea a invocat lecțiile războiului din 1973, în care armatele siriene și egiptene au depășit apărarea israeliană. Forțele israeliene s-au regrupat și au respins invazia, dar eșecul serviciilor de informații a servit ca o lecție pentru oficialii israelieni de securitate.„Am trecut deja acum 50 de ani de o experiență similară pe frontul de sud în legătură cu un scenariu care părea imaginar, iar istoria se poate repeta dacă nu sîntem atenți”, a scris analistul colegilor săi.Deși era de rău augur, niciunul dintre e-mailuri nu a prezis că războiul este iminent. Nici analistul nu a contestat înțelepciunea convențională a oficialilor de informații israelieni că Yahya Sinwar, liderul Hamas, nu era interesat de războiul cu Israelul. Dar ea a apreciat corect că toate capacitățile Hamas s-au îmbunătățit. Diferența dintre posibil și aspirațional se restrînsese semnificativ.Eșecurile de a conecta punctele seamănă cu un alt eșec analitic din urmă cu mai bine de două decenii, cînd autoritățile americane aveau și ele multiple indicii că gruparea teroristă Al Qaeda pregătea un asalt. Atacurile din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center și Pentagonului au fost în mare măsură un eșec de analiză și imaginație, a concluzionat o comisie guvernamentală.„Eșecul serviciilor de informații israeliene de pe 7 octombrie sună din ce în ce mai mult ca 9/11”, a spus Ted Singer, un oficial CIA recent pensionat, care a lucrat mult în Orientul Mijlociu. „Eșecul va reprezenta o lacună în analiză pentru a prezenta o imagine convingătoare conducerii militare și politice că Hamas a avut intenția de a lansa atacul atunci cînd a făcut-o.”

0
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?