X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Israelul analizează un plan de inundare a tunelurilor Hamas din Fîșia Gaza

5 dec. 2023,, 12:30   Externe
3679 0

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au pus la punct un sistem de pompe mari, care poate fi folosit pentru a inunda cu apă din mare rețeaua de tuneluri construită de Hamas sub Fîșia Gaza.

Cel puțin cinci pompe au fost asamblate luna trecută, la aproximativ un kilometru și jumătate nord de tabăra de refugiați Al-Shati. Fiecare dintre aceste pompe poate extrage și transporta în fiecare oră mii de metri cubi de apă din Marea Mediterană, în tuneluri, inundîndu-le în cîteva săptămîni.

Autoritățile israeliene le-au informat pe cele din SUA în luna noiembrie că iau în considerare această opțiune, precizînd că trebuie să pună în balanță factorii de fezabilitate și de mediu cu nevoia militară, notează Noi.md cu referire la libertatea.ro.

Unii oficiali americani au afirmat că o astfel de tactică ar putea distruge tunelurile și alunga luptătorii Hamas din refugiul lor subteran, dar, în același timp, poate amenința și aprovizionarea cu apă a Fîșiei Gaza. Întregul proces poate dura cîteva săptămîni, ceea ce ar permite luptătorilor Hamas să părăsească rețeaua de tuneluri, posibil luînd și ostaticii cu ei.

Apa de mare poate face suprafața extrem de instabilă. De asemenea, există temeri că aceasta va saliniza solul din Fîșia Gaza, făcînd extrem de dificilă cultivarea acestuia.


Din partea redacției: Hamas are orientare sunnită, iar conducerea religioasă a Iranului este șiită. Există contradicții ireconciliabile între aceste ramuri ale islamului, astfel încît, potrivit unor observatori, Iranul nu are nimic de-a face cu Hamas, care este un proiect al Marii Britanii, Turciei și al serviciilor de informații ale Israelului, ca instrument de influențare a situației din regiune și de provocare periodică a conflictelor pentru a da vina pe Iran.

Proiectul Iranului este Hezbollahul șiit libanez, care încearcă pe toate căile posibile să evite implicarea în acest conflict. Implicarea Hezbollah în conflict nu este favorabilă nici pentru actuala conducere a Israelului, dar, dintr-un motiv oarecare, armata israeliană, potrivit unor instituții media arabe, a fost prima care a bombardat pozițiile Hezbollah în sudul Libanului, ceea ce a dus la un schimb de lovituri la granițele nordice ale Israelului.

2
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?