X 
Arşiţa stiri: 192
Jocurile Olimpice stiri: 148
Transnistria stiri: 1414

Iranul respinge declaraţia G7 privind programul nuclear al Teheranului

17 iun. 08:34   Externe
5129 1

Iranul a cerut duminică Grupului celor Şapte naţiuni industrializate să se distanţeze de ”politicile distructive ale trecutului”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, referindu-se la o declaraţie a G7 care condamnă recenta escaladare a programului nuclear al Teheranului.

Vineri, G7 a avertizat Iranul împotriva avansării programului său de îmbogăţire nucleară şi a spus că ar fi gata să aplice noi măsuri dacă Teheranul ar transfera rachete balistice în Rusia, transmite news.ro.

”Orice încercare de a lega războiul din Ucraina de cooperarea bilaterală dintre Iran şi Rusia este un act cu obiective politice părtinitoare”, a spus Kanaani, adăugînd că unele ţări ”recurg la afirmaţii false pentru a continua sancţiunile” împotriva Iranului.

Săptămîna trecută, Consiliul guvernatorilor al agenţiei de supraveghere nucleară a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care cere Iranului să intensifice cooperarea cu agenţia şi să anuleze recenta interdicţie a accesului inspectorilor la instalaţiile nucleare.

Iranul a răspuns instalînd rapid centrifuge suplimentare pentru îmbogăţirea uraniului la centrul său din Fordow şi a început să instaleze altele, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).


Kanaani a adăugat că Teheranul îşi va continua ”interacţiunea constructivă şi cooperarea tehnică” cu AIEA, dar a numit rezoluţia sa ”părtinitoare din punct de vedere politic”.

Iranul îmbogăţeşte acum uraniul pînă la o puritate de pînă la 60%, aproape de puritatea de 90% din clasa de arme şi are suficient material îmbogăţit la acel nivel, dacă va fi îmbogăţit în continuare, pentru trei arme nucleare, potrivit unui criteriu al AIEA.

6
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав