Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Întîlnire Vladimir Putin-Wang Yi

22 sep. 2023,, 13:00   Externe
2130 0

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit la St. Petersburg, pe Wang Yi, directorul Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe al Partidului Comunist Chinez.

Vladimir Putin l-a rugat pe Wang Yi să transmită președintelui Xi Jinping considerații sincere, arătînd că vizita sa în Rusia, în martie anul acesta, a fost emblematică și reușită și a demonstrat nivelul ridicat al parteneriatului strategic multilateral ruso-chinez. Consensurile la care au ajuns în timpul vizitei se bucură de concretizări în domeniile economic, cultural și sportiv. Anul acesta, Rusia a reușit să depășească dificultățile provocate de sancțiunile unilaterale occidentale, economia rusă fiind în relansare și țara reluîndu-și funcționarea normală. Rusia este dispusă să intensifice, alături de China, colaborări și să aprofundeze cooperarea bilaterală. De asemenea, Rusia acordă aprecieri deosebite și susțineri pozitive inițiativei chineze „O centură, un drum”, se opune denaturării și stigmatizării inițiativei, este dispusă să promoveze integrarea Uniunii Economice Eurasiatice cu inițiativa și să promoveze integrarea regiunii.

Președintele Rusiei a subliniat că evoluția circumstanțelor internaționale corespunde prognozei strategice făcută de președintele Xi Jinping și anume, transformările profunde nemaiîntîlnite în ultimul secol. Cu eforturile depuse de Rusia și China și alte părți, numărul statelor BRICS a crescut anul acesta. Rusia este dispusă să mențină cu China, în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai și BRICS, coordonări strînse, pentru a combate supremația unipolară și confruntarea dintre blocurile de state și pentru a menține dreptatea pe plan internațional.

Wang Yi i-a transmis lui Putin salutări cordiale din partea președintelui Xi Jinping. El a amintit că întîlnirea celor doi președinți de anul acesta a stabilit perspectivele parteneriatului chino-rus. Alături de Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de securitate rus, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, el a trecut în revistă domeniile de colaborare bilaterală și este dispus să promoveze, alături de partea rusă și conform consensurilor celor doi președinți, încrederea strategică reciprocă și să aprofundeze cooperarea pragmatică.

Wang Yi a subliniat că președintele Xi Jinping susține că lumea a intrat în transformări profunde nemaivăzute în ultimul secol. Lumea evoluează într-un proces de multipolarizare, globalizarea economică globală se dezvoltă contra dificultăților, unilateralismul și supremația fiind nedorite. China și Rusia, statele membre permanente ale Consiliului de Securitate, au o responsabilitate semnificativă pentru a promova progrese în lume. Cele două țări trebuie să intensifice coordonări strategice multilaterale, să apere interesele legitime proprii și să promoveze ordinea internațională într-o orientare mai justă și rațională.


Cele două părți au mai făcut schimburi de opinii privind situația internațională și regională. Vladimir Putin a reiterat dorința de a soluționa prin dialog și negocieri problema Ucrainei.

7
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?