Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Instalațiile nucleare din Iran au fost închise în timpul atacului împotriva Israelului

16 apr. 15:45   Externe
2380 0

Iranul şi-a închis instalaţiile nucleare duminică, în ziua atacului împotriva Israelului, a precizat luni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Rafael Grossi a precizat că este preocupat de posibilitatea unor represalii israeliene și a decis retragerea temporară a inspectorilor din aceste locații, notează Noi.md cu referire la digi24.

Cu prilejul unei conferinţe de presă la New York în marja unei reuniuni a Consiliul de Securitate al ONU, consacrată centralei ucrainene Zaporojie, Grossi a fost întrebat despre posibilitatea unor represalii israeliene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

'Suntem preocupaţi întotdeauna de această posibilitate', a răspuns şeful AIEA.


'Ceea ce pot să vă spun este că inspectorii noştri în Iran au fost informaţi de guvernul iranian că ieri (duminică, n.r.), toate instalaţiile nucleare pe care le inspectăm în fiecare zi vor rămîne închise din raţiuni de securitate', a adăugat el.

Deşi instalaţiile au fost redeschise luni, 'am decis să nu las inspectorii să revină atît timp cît situaţia nu este complet clară. Vom relua mîine (marţi, n.r.)', a explicat Grossi.

Această închidere 'nu a avut impact asupra activităţilor noastre de inspecţie. Dar, desigur, facem apel în continuare la cea mai mare reţinere', a mai spus el.

AIEA inspectează cu regularitate principalele instalaţii nucleare ale Iranului, precum uzina de la Natanz de îmbogăţire a uraniului, aflată în centrul programului nuclear iranian. În 1981, Israelul a bombardat reactorul nuclear de la Osirak, în Irak, în pofida opoziţiei Washingtonului.

În 2018, Israelul a admis că lansase, în urmă cu 11 ani, un raid aerian ultrasecret împotriva unui reactor nuclear în estul Siriei.

Serviciile secrete israeliene sînt de asemenea acuzate de Teheran de asasinarea în 2010 a doi fizicieni iranieni în domeniul nuclear şi de răpirea altuia în anul precedent.

Tot în 2010, programul nuclear iranian a suferit un atac cibernetic foarte sofisticat cu virusul Stuxnet, atac atribuit de Teheran Israelului şi Statelor Unite, şi care a provocat o serie de pene în parcul său de centrifuge utilizate pentru îmbogăţirea uraniului.

Israelul acuză Iranul, care dezminte, că vrea să se doteze cu bomba atomică, şi afirmă că încearcă prin toate mijloacele să împiedice acest rezultat.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?