X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Islanda, un vulcan a început să erupă din nou

8 feb. 23:00   Externe
2225 0

A treia erupție vulcanică din ultimele luni în nordul țării insulare are loc în apropierea orașului Grindavik. Conform primelor estimări, lungimea fisurii este de aproximativ trei kilometri.

În dimineața zilei de joi, 8 februarie, a început o erupție vulcanică în Peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, au anunțat autoritățile. "La ora 05.30, un cutremur mic și intens a început la nord-est de Silingarfedl (un vîrf din sud-vestul Islandei - n.r.). Aproximativ 30 de minute mai tîrziu, o erupție a început în aceeași zonă", a precizat Biroul meteorologic islandez (IMO) într-un comunicat. Fotografii și videoclipuri publicate de presa locală au arătat lava care se scurge din crevasă, luminînd o coloană de fum care se ridica sub cerul nopții, potrivit dw.com

IMO a adăugat că o estimare inițială a unui survol al pazei de coastă a estimat lungimea crevasei la aproximativ trei kilometri. Aceasta s-a format în aceeași zonă cu două erupții anterioare - prima pe 18 decembrie 2023 și a doua pe 14 ianuarie - în apropiere de orașul Grindavik, care a fost evacuat.

Aceasta este cea de-a șasea erupție vulcanică din Islanda în ultimii doi ani. Grindavik este situat în Peninsula Reykjanes, în sud-vestul țării. Orașul are o populație de 4.000 de persoane care se ocupă în principal cu pescuitul. Pînă în martie 2021, în peninsulă nu a mai avut loc nicio erupție de opt secole.

În total, Islanda are mai mult de 30 de sisteme vulcanice active, cele mai multe din Europa. Este situată de-a lungul dorsalei Mid-Atlantic Ridge, un sistem muntos de pe fundul oceanului care separă plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană. Pe fondul unor noi erupții în august 2022, urmate de erupții în iulie și decembrie 2023, vulcanologii au declarat că ar putea fi începutul unei noi ere de activitate seismică în regiune.


1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?