X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, condamnat

24 feb. 10:15   Externe
2499 0

Fostul cancelar conservator austriac Sebastian Kurz a fost găsit vinovat de falsă mărturie, în urma unui proces în care a fost acuzat că a minţit în faţa unei comisii parlamentare în timp ce era încă în funcţie, relatează AFP şi Reuters.

„Sebastian Kurz este vinovat”, a declarat judecătorul la Viena, condamnîndu-l la opt luni de închisoare cu suspendare, la cererea procurorului care a iniţiat procedura. Anterior, în cursul ultimei sale declaraţii, fostul şef al guvernului în vîrstă de 37 de ani - care poate face recurs - a spus că se simte „dezarmat” şi „foarte rău” să fie acuzat, dînd asigurări că nu a avut niciodată intenţia de a minţi, transmite Digi24.

Pe parcursul celor 12 zile de audiere politicianul şi-a declarat nevinovăţia, dînd vina pe procurori şi adversari pentru problemele sale legale. „Au vrut să mă distrugă”, a spus el. Devenit cel mai tînăr lider ales de pe planetă, la vîrsta de 31 de ani, în 2017, înainte de a se retrage în toamna anului 2021, el a fost acuzat că a minţit în faţa unei comisii parlamentare.

Primul cancelar austriac pe băncile justiţiei în mai bine de 30 de ani, Sebastian Kurz a respins acuzaţia că a i-a indus în eroare „cu bună ştiinţă” pe parlamentari atunci cînd l-au interogat în 2020 despre rolul său în numirea unei rude, Thomas Schmid, la conducerea unei companii foarte puternice.

El a fost acuzat că alături de alte două persoane a minţit în în timp ce era sub jurămînt. Procurorul Gregor Adamovic a considerat că nu este vorba despre o faptă neînsemnată, „întrucît în final marele public a fost păcălit”.


Faptele care i-au fost reproşate lui Kurz s-au întîmplat în 2020. Cancelarul conservator a negat, fiind sub jurămînt, că intervenise în numirea unui apropiat, Thomas Schmid, la conducerea unui holding public ce gestiona miliarde de euro.

1
2
2
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?