X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Facturile la gaz „se dublează aproape în toate capitalele UE”. Care sînt orașele cu cele mai mari costuri

8 noi. 2022,, 23:30   Externe
3842 0

Facturile la gaze au crescut cu 111% în UE, iar cele la energie electrică cu 69%, conform ultimelor cifre din Indicele prețurilor la energie pentru uz casnic, relatează Euronews. În medie, pentru europeni, facturile la energie au generat o creștere de 90%, comparativ cu octombrie 2021, transmite libertatea.

Cercetarea, publicată luni de E-Control Austria, Autoritatea de Reglementare a Energiei și Utilităților Publice (MEKH) din Ungaria și VaasaETT, evidențiază impactul devastator al războiului din Ucraina asupra Europei, care a declanșat o criză a costului vieții și a aruncat multe economii în recesiune. Autorii au spus că războiul din Ucraina a provocat „incertitudine cu privire la securitatea energetică” și „a redus livrările de gaz rusesc sau a dus chiar la încetarea completă a furnizării”.

Raportul Indicele prețurilor la energie pentru uz casnic a analizat prețurile la gaze și energie electrică din 2009 pînă în octombrie 2022 în 33 de țări europene – inclusiv statele membre ale UE, precum și Muntenegru, Norvegia, Serbia, Ucraina, Regatul Unit și Elveția. A constatat că recentele creșteri ale prețurilor la energie au urmat creșterilor-record din 2021, cauzate de o cerere mai mare, pe măsură ce oamenii și companiile au revenit la o normalitate apropiată de cea dinainte de pandemia de Covid.

„[Prețurile la energie] semnificativ mai mari în comparație cu acum un an pot fi atribuite unor combinații de factori, cum ar fi creșterea cererii legată de redresarea economică post-pandemie și condițiile meteorologice extraordinare, prețurile-record la gaze naturale și cote mari de emisii de dioxid de carbon”, au scris autorii.

Cele mai mari prețuri la gaz Locuitorii din Amsterdam au plătit cel mai mult în Europa pentru gaze naturale, de două ori mai mari decît media europeană, urmați de cei din Copenhaga, potrivit raportului. Suma plătită de cei care locuiesc în capitala olandeză este de aproape 17 ori mai mare decît în Budapesta, cea mai ieftină capitală ca preț al gazelor din Uniunea Europeană (UE). În afara UE, studiul a constatat că locuitorii din Kiev plătesc cel mai puțin pentru gaz, de 19 ori mai puțin decît cei din Amsterdam. Alimentarea cu energie electrică în capitala Ucrainei a devenit o problemă majoră în octombrie, forțele ruse bombardînd infrastructura energetică a țării, provocînd dese întreruperi de curent. Raportul a analizat, de asemenea, modificările „semnificative” ale prețurilor în capitalele europene individuale în cursul lunii octombrie. La Roma, costurile cu gazele au crescut cu 97% luna trecută și cu peste 170% față de acum un an.


O reducere de 55% a prețurilor a fost raportată în Atena. Acest lucru, potrivit raportului, s-a datorat scăderilor „taxelor pe energie” și „schemei guvernamentale de compensare a prețurilor”. Prețurile la electricitate Copenhaga și Roma sînt cele mai scumpe orașe cînd vine vorba de facturile la energie electrică, urmate de Amsterdam și Berlin, potrivit raportului. Simțind criza, capitala Germaniei a stins luminile multor dintre cele mai vizitate monumente ale sale, cum ar fi Universitatea Humboldt, Muzeul de Istorie Germană și Poarta Brandenburg. Cei din estul și centrul Europei s-au bucurat de cea mai ieftină energie electrică, cei din Kiev plătind cel mai puțin, urmați de locuitorii din Belgrad, Budapesta și Podgorica.

Primele trei capitale cu cele mai mari creșteri de preț au fost Dublin (44%), Roma (30%) și Viena (24%). Prețurile energiei electrice au scăzut în Riga (29%), Tallinn (22%), Oslo (10%), Madrid (9%), Helsinki (6%), Zagreb (3%) și Paris (2%).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?