COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 931 474   INFECTAȚI 362 433(+107)   TRATAȚI 346 629      DECESE 9069(+15)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3013

Emoţie în SUA şi acuzaţii de 'rele tratamente' ale poliţiei călare împotriva migranţilor la frontiera sudică

21 sep. 20:30   În lume
1174 1

Fotografii care arată poliţişti de frontieră călare în timp ce respingeau migranţi în apropiere de Del Rio, în Texas, au provocat o puternică emoţie în Statele Unite, unde administraţia preşedintelui Joe Biden a anunţat o anchetă pentru a face lumină asupra celor petrecute, relatează marţi AFP.

Într-o fotografie a unui corespondent France Presse, un agent călare prinde un bărbat de tricou. Într-o alta, el ţine un grup la distanţă învîrtind frîul într-o postură ameninţătoare, scrie agerpres.ro.

Aceste imagini 'de rele tratamente asupra unor migranţi haitieni de-a lungul frontierei sînt oribile şi foarte deranjante', a fost de părere democratul Bennie Thompson, preşedintele Comisiei pentru securitate internă a Camerei Reprezentanţilor.'Este oribil de privit', a recunoscut purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Jen Psaki, într-un briefing de presă. 'Nu cunosc contextul, dar nu văd în ce cadru ar fi un lucru potrivit', a adăugat ea.

Secretarul de stat Antony Blinken a discutat luni prin telefon cu premierul haitian Ariel Henry 'despre cooperarea în scopul repatrierii migranţilor haitieni de la sudul frontierei Statelor Unite', afirmîndu-şi 'preocuparea comună pentru securitatea cetăţenilor haitieni', a anunţat diplomaţia americană.

Conform unui purtător de cuvînt, Antony Blinken s-a întreţinut telefonic şi cu omologul său mexican Marcelo Ebrard cu privire la 'coordonarea vizînd gestionarea fluxului de migranţi clandestini'.

Patrule călare au fost desfăşurate duminică în apropierea fluviului Rio Grande, unde mii de migranţi, în majoritate haitieni, s-au strîns de mai multe zile în speranţa că vor fi admişi în Statele Unite, a explicat presei şeful poliţiei de frontieră, Raul Ortiz.

'Le-am cerut (agenţilor) să caute dacă erau persoane în pericol şi să strîngă informaţii despre călăuze', a adăugat el, explicînd şi că 'a controla un cal în apele unui fluviu este dificil'.

Se pare că, în acest context, unii au utilizat frîie lungi, a afirmat şeful Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), Alejandro Mayorkas. 'Vom face o anchetă pentru a fi siguri că situaţia este într-adevăr aceasta, în caz contrar, vom acţiona în consecinţă', a dat el asigurări.

Scena s-a produs în timp ce migranţii se spălau în apele Rio Grande sau încercau să traverseze fluviul pentru a căuta hrană în Mexic pentru familiile lor rămase pe solul american, a relatat autorul fotografiilor, Paul Ratje.

Dintr-odată, cinci sau şase agenţi călare au sosit şi le-au cerut să se întoarcă în Mexic. 'Situaţia era tensionată şi migranţii au început să alerge pentru a-i evita. Unul dintre agenţi l-a prins de tricou pe bărbatul din fotografie. Nu cred că l-a rănit', a continuat el.

'Nu am văzut lovituri de bici, dar agenţii şi-au rotit în aer frîiele', a mai spus fotograful.

Tensiunile s-au calmat apoi, iar poliţiştii i-au lăsat pe migranţi să revină în tabăra improvizată.

Afluxul de migranţi la frontieră s-a transformat într-o criză pentru administraţia Biden.

La Del Rio, Alejandro Mayorkas a afirmat că migranţii haitieni primesc informaţii false despre posibilitatea să rămînă în Statele Unite şi că Washingtonul accelerează procesul repatrierii lor în Haiti, considerînd-o sigură pentru ei.

'Noi am repetat că frontierele noastre nu sînt deschise şi că oamenii nu ar trebui să întreprindă o călătorie atît de periculoasă', a spus Mayorkas.

'Dacă veniţi în mod ilegal în SUA, veţi fi expulzaţi', a avertizat el.

Alejandro Mayorkas a mai afirmat că este rezonabil ca migranţii să fie returnaţi în Haiti, în ciuda instabilităţii politice şi a consecinţelor seismului care a lovit sud-vestul ţării pe 14 august.
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X