Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Emmanuel Macron consideră pozitivă colaborarea cu China

10 apr. 2023,, 21:30   Externe
2446 0

"Avem multe de făcut împreună. Trăiască prietenia dintre China şi Franţa!", a scris președintele Franței, Emmanuel Macron, pe o rețea de socializare, după vizita din China.

În aceeași zi, analiștii citați de Financial Times au declarat că pe termen lung, fie că este vorba de consolidarea cooperării economice și comerciale cu China sau de promovarea soluției crizei ucrainene, vizita lui Macron are o semnificație pozitivă.

Macron este la a treia vizită în China de cînd este președintele Franței. În intervalul 5-7 aprilie, președintele Chinei, Xi Jinping, și omologul francez s-au întîlnit la Beijing și Guangzhou pentru a discuta despre îmbunătățirea înțelegerii și încrederii reciproce, clarificînd direcția de colaborare la nivel bilateral și internațional. Cele două părți au dat publicității o declarație comună care cuprinde întărirea dialogului politic, promovarea comună a securității și stabilității mondiale, îmbunătățirea schimburilor economice, reluarea contactelor umane, contracararea provocărilor globale ș.a.m.d., pentru a obține rezultate noi în parteneriatul strategic cuprinzător China-Franța.

Franța este prima putere occidentală care a stabilit în mod oficial relații diplomatice cu China și prima putere occidentală care a stabilit un parteneriat strategic cuprinzător și un dialog strategic instituțional cu China. Ambele state aderă la tradiția diplomației independente și susțin multilateralismul și comerțul liber. După cum a spus președintele Xi că stabilitatea este o caracteristică proeminentă și un atu prețios al relațiilor dintre China și Franța.

Situația internațională este volatilă, iar factorii incerți și imprevizibili sînt în creștere. Atît China, cît și Franța se confruntă cu provocările unilateralismului și protecționismului și au sarcina de a dezvolta economia și de a asigura nivelul de trai al poporului. Cele două state au opinii similare cu privire la criza din Ucraina și problema nucleară iraniană și alte chestiuni internaționale și regionale.


În nouă eră, China și Franța găsesc mai multe căi comune, extinzînd cooperările bilaterale. Printre acestea, repornirea mecanismului de dialog este un punct major. Din cauza pandemiei, trei dialoguri dintre China și Franța au stagnat, precum cele de natură strategică, economică și financiară și de schimburi umane. Cu prilejul vizitei lui Macron în China, Beijing și Paris au fost de acord să redeschidă mecanismul cu întrevedere anuală între șefi de stat și să convoace în acest an o nouă reuniune în cadrul celor trei dialoguri regulate. În plus, cele două părți au reafirmat respectarea reciprocă a suveranității și integrității teritoriale, respectarea reciprocă a intereselor esențiale. Reafirmarea Franței de a susține existența unei singure Chine evidențiază o înaltă încredere politică între ambele părți.

Printre rezultatele vizitei lui Macron în China se numără și aprofundarea cooperărilor economice și comerciale. China își promovează modernizarea în stil propriu, oferind mai multe oportunități tuturor țărilor din lume, inclusiv Franței. Alături de președintele francez, în delegația franceză erau peste 60 personalități din domeniul comerțului. Cu această ocazie au fost semnate 18 acorduri de cooperare între 36 de companii chineze și franceze.

Astfel se va construi un mecanism rapid de sinergie pentru întregul lanț "de la ferma franceză la masa chineză". Airbus va construi o a doua linie de producție în Tianjin. Franța va fi invitată de onoare la Tîrgul internațional pentru comerț cu servicii din China 2024 și la cea de-a șaptea ediție a Expoziții Internaționale de Importuri din China (CIIE).

Merită menționat un aspect din declarația China-Franța că în ce privește economia digitală, partea franceză își ia angajamentul că va continua, pe baza legilor și regulilor celor două țări, și în mod imparțial, să gestioneze cererile companiilor chineze pentru a fi autorizate. New York Times a arătat că deși partea americană speră ca țările europene să blocheze companiile chineze de tehnologia înaltă, Macron nu merge după voința Washingtonului. Alături de Macron, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la Beijing că partea europeană este cu totul împotriva ”decuplării” și este dornică să consolideze dialogul cu China.

Printre politicile Franței și a celorlalte țări europene, criza din Ucraina este prioritară pentru a găsi urgent o soluție politică. Deși China nu este partea beligerantă, Beijing nu stă cu mîinile în sîn, depunînd eforturi pentru negocierile de pace. De această dată, față de preocupările Franței și altor țări europene, partea chineză a inițiat cele cinci măsuri potrivit cărora China va sprijini rolul european în soluționarea politică a crizei ucrainene și va respecta dreptul internațional umanitar. La rîndul lor, Macron și Ursula von der Leyen au exprimat dorința de a colabora cu partea chineză în căutarea unei soluții pentru promovarea negocierilor.

În anul 2024 va fi aniversarea a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între China și Franța. Sub îndrumarea celor doi șefi de stat, relațiile chino-franceze vor ajunge la o etapă nouă. China, Franța și celelalte țări europene cu cît au mai multe consensuri, cu atît se asigură mai multă stabilitate și certitudine în lume.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?