X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Elveția: Rusia va fi invitată la conferința de pace privind Ucraina

26 feb. 19:15   Externe
2574 1

Rusia va fi invitată în Elveția pentru a participa la o conferință de pace privind Ucraina, deși sosirea reprezentanților săi este puțin probabilă.

Ministrul elvețian de Externe Ignazio Cassis a declarat acest lucru pentru RIA Novosti.

„Ar fi iluzoriu și naiv să presupunem că în următoarele cîteva săptămîni sau două-trei luni poate avea loc o conferință care va aduce pacea. Așadar, această conferință are scopul de a deschide un proces de căutare a păcii la nivel înalt, cel puțin la nivel ministerial. Puțin probabil ca Rusia să fie prezentă la această primă conferință, dar va fi invitată. Pe de altă parte, scopul este ca pe această cale să ne putem întîlni, inclusiv cu participarea Rusiei. De aceea, trebuie să ne imaginăm ce pe această cale vor fi cîțiva pași”, a spus el.

Cassis a adăugat că, deși prima conferință va avea loc în Elveția, următoarele ar putea avea loc în alte țări, cum ar fi unele țări BRICS.

"Este foarte posibil ca țările BRICS să poată și să vrea să joace un anumit rol pe această cale. Vom fi foarte fericiți dacă vor face acest lucru și vom discuta acest lucru direct cu ei. Astăzi voi avea o întîlnire bilaterală cu Africa de Sud și Arabia Saudită, ca parte a acestui proces de integrare”, a declarat ministrul de Externe elvețian.


"Acest plan de pace se numește Planul de pace Zelenski. Deci, este evident că reflectă ambițiile Ucrainei, care se bazează pe respectarea dreptului internațional. Dar este evident că și Rusia are propriul plan de pace, care este direct opus planului ucrainean, de aici și vine dificultatea. „Sîntem într-o situație în care există planuri de pace care diferă cu 180 de grade în intențiile și obiectivele lor, iar între ele există o serie întreagă de alte planuri de pace. Scopul acestei conferințe nu este pentru a discuta din nou cele 10 puncte ale planului Zelenski. Acesta a fost scopul celor patru conferințe ale consilierilor de securitate națională care au început la Copenhaga și s-au încheiat la Davos”, a răspuns el cînd a fost întrebat dacă „formula de pace” propusă de Kiev va servi drept o bază pentru discuții.

Președintele elvețian Viola Amherd a anunțat anterior că Vladimir Zelenski a cerut organizarea unui summit de pace asupra Ucrainei.

După cum a declarat anterior șeful biroului lui Zelenski, Andrei Ermak, Kievul vrea să organizeze summit-uri pentru a aproba „formula păcii” ucraineană.

Ministrul elvețian de Externe, Ignazio Cassis, a menționat că nu există nicio alternativă la participarea Rusiei la soluționarea pașnică a conflictului din Ucraina și că este imposibil să se desfășoare procesul de pace fără Federația Rusă.

Anterior, secretarul de presă prezidențial rus, Dmitri Peskov, a declarat că discutarea planurilor pentru o reglementare pașnică în Ucraina fără participarea Rusiei nu este serioasă.

2
6
0
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?